Mäster Hedh pikerar

Är det du som har en sån där blogg, säger Jan Hedh och spänner ögonen i mig.
Han håller kurs för oss hantverksbagare och jag hinner knappt pipa fram ett ja, förrän han mullrar vidare med sin skånska basröst:
Jag läser aldrig sånt. Jag lever i en annan tid, förstår du.

Och det är så sant. Han är som klippt ur en gammal journalfilm från tiden då de små skånepågarna sprang omkring i kortbyxor med hängslen och sköt med slangbellor, tuggandes på ettöres kola. Då ett kjoltyg kostade en månadslön och skarpskyttar, hippenrullar, krokaner och zolabakelser var självklara på varje bageri med självaktning. Han har liksom klivit rakt ut ur filmen, och nu vandrar han omkring ibland oss och berättar otåligt om allt som är på väg att falla i glömska. Det är hans livsverk, alla böckerna och all kunskapen, den måste föras vidare. Stå inte och glo, sätt fart. Han är både sträng och snäll på samma gång. Färskt bröd till varje måltid är en mänsklig rättighet och världen måste räddas från dåliga produkter, onödiga tillsatser och halvfabrikat.

Själv blev han bagare bara för att hitta ett sätt att få åka jorden runt. Som femtonåring på väg ner till amerikabåten såg han en skylt i ett fönster om att en bagarlärling söktes. Han gick in och på den vägen var det. Management by fear, avdrag på lönen för allt som blev kass, långa knallhårda arbetsdagar. Hela tiden kommer anekdoter från hans nedslag i världen. Peru, Bali, Richmondskolan i Scwheiz,  det lilla bageriet vid stationen i Basel, och i Shanghai dog femton man ur besättningen på grund av matförgiftning. Och ni vet väl hur ni kan göra brioche polonaise av överblivna briocher? Det är bara att bryta av knoppen, holka ur med kniv, pensla inuti med en sockerlag med rom, fyll med vaniljkräm och kanderad frukt och toppa med varmvispad maräng med vanilj, hyvlad mandel och så in i ugnen. Raspandet från pennor mot anteckningsblock ligger som en tung ljudmatta i lokalen.

Den här gången var temat på kursen skållade bröd och utveckling av våra egna recept. Min Slöingelimpa börjar ta form, likaså det halländska lantbrödet som jag jobbar på. Men det som inspirerar mig mest är Jan Hedhs konstnärliga utvikningar. Allt det där som lyfter enkla saker till en högre nivå.

Jan spontanbakar en elefant till Lars på Lyckans Stenugnsbageri, som fyllde 59 just den här dagen. Och efter det får vi alla lära oss hur man dekorerar bröd med kakaosmet strax innan avbakning.

Så här rör man ihop en skrivmassa:

50 g vetemjöl
25 g florsocker
12 g kakao
45 g vatten
Sikta vetemjöl, florsocker och kakao. Blanda i vatten och rör till en slät smet, justera konsistensen med mjöl eller vatten så att den blir perfekt.

Och här visar Jan hur man hanterar struten som ett proffs:

Så här blev mitt bröd.

Jan Hedhs bröd efter avbakning. Sånt här gillar jag.

 

14 reaktioner på ”Mäster Hedh pikerar

 1. :-O :-)
  Herregud. Det är ju som att komma till himmelen och träffa Sankte Per. Jag avundas dig… nej förresten- inte avundas, det gör jag inte. Jag är otroligt glad för sin skull! Jag skulle vilja vara en loppa i ditt hår som fick följa med och bara titta på. Fast med pipper i håret skulle du väl bli portad av Jan…

  Hatten av för dig och alla på kursen, ni för sannerligen hantverket vidare och är värda all uppskattning, all succé, allt beröm man kan tänka sig.
  Jag är lite blödig nu förtiden så jag sitter här och fäller en tår. Tack!

  1. Ja, visst är han fantastisk. Hans mobil ringer hela tiden och han svarar alltid. Det kan ju vara ett fall av surdegsnöd eller krokankatastrof som måste avvärjas.

   Jag blir precis som Hurskorset lite tårögd vid tanken på all denna kunskap som är på väg att försvinna. Jag ska lära mig så mycket jag bara kan och fortsätta dela med mig här på bloggen.

   Och Jens, jag skickar upp en skarpskytt till Göteborg inom kort, jag har nämligen fått de specialformar som krävs av en stamkund som hade hittat dem på loppis.

 2. Jag håller med huskorset! Vilken lycka att vara på er kurs! Tack för att du delar med dig!! Sitter i Toronto och håller så fruktansvärt mycket med om allt du beskriver och säger i din blogg post!!! Keep up the great work! Hälsa Anne!!!

 3. Träffsäker beskrivning av Jans personlighet och enorma kunnande! Jag erfor själv honom på ett liknande sätt under två fantastiska kvällar i Göteborg före jul… Bagarguden med sina apostlar som för hantverksbakandet vidare ut i världen.

 4. Jan Hedh är en fantastiskt människa! Otroligt kunnig och vill alltid hjälpa till. Gick en bakkurs med honom för några år sedan och om jag ringer och frågar om något är det aldrig några problem.

 5. Fan Sara, om du nånsin behöver jobb igen så kan du falla tillbaka på journalistyrket utan ett ögonblicks tvekan. Du skriver ju som en ‘maestra’! :-)

 6. Kan man använda skrivmassan när man skriver på tårtor eller är det vanlig pikeringsgelé man behöver använda då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s