Skållad emmer och dinkel

Vi har alla vår personliga stil som bagare. När Bea skriver recept till veckans bröd blir det gärna lite grövre bröd, på äldre sädesslag. Här har hon valt att använda mild skållning av emmer, vilket ger en lätt och behaglig sötma. Bea är hängiven förespråkare av LCHF, men inte motståndare till bröd som tur är. Men hon bakar gärna med gamla vetesorter som emmer och dinkel, vilket många glutenkänsliga magar klarar riktigt bra.

Den milda skållningen innebär att man använder vatten som är högst 75°, för att Temperaturen blir ca 50°C. Då behåller man en högre aktivitet i skållningen, och främjar omvandlingen av stärkelse till sockerarter. Man får alltså en naturlig sötma, jag tycker att det här brödet påminner något om klassisk limpa. Den där sortens macka man gärna vill ha till mellanmål, med prickig korv och varm choklad till.

Dag 1: Mild skållning
200 g emmer fullkorn
400 g vatten, 75°C
Slå vattnet över mjölet och rör om. Plasta över och låt stå till nästa dag.

Dag 2
Skållningen
200 g vatten
640 g dinkelsikt
10 g honung
10 g jäst
15 g salt

Blanda allt utom saltet på låg hastighet i cirka 10 minuter. Ekologiska mjöler av äldre sort bör bearbetas långsamt och behöver lite längre tid på sig att bilda gluten. Tillsätt saltet och kör på lite högre hastighet i 3 minuter, eller tills saltet har blandats in ordentligt.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i fyra bitar på cirka 600 gram styck. Forma bröden till ovala limpor och lägg dem i mjölade korgar med skarven uppåt. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande och gör två sneda snitt åt ena hållet och två sneda snitt åt andra hållet så att det blir en ruta mitt på brödet. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Annars är det lite kaos på Solhaga just nu. JB och Peter är tillbaka för att fixa med allt möjligt. I bageriet pågår renovering och ombyggnad som ska göra högsäsongen till en fest. Jag har precis planerat färdigt bemanningen, och vi kommer att vara ett fint gäng på sju personer när det är som mest intensivt. Och även bostadshuset får sig ett lyft, med en fin gammal dörr som JB har renoverat.

Och där inne ska vi göra iordning det sista rummet på övervåningen, mitt och Antes. Är det detta som kallas att sätta sig själv i sista rummet? Fint kommer det i alla fall att bli med nyrenoverat korsfönster från Nackagårds Snickeri och Byggnadsvård och tapeter från Lim & Handtryck.

Men imorgon lämnar vi den stökiga tillvaron för en kväll, åker till Malmö och tar emot vårt fina pris på Rådhuset, där Skåneländska Gastronomiska Akademien ska ha sin årsfest med galamiddag och allt. Jag har inte haft en endaste ledig dag på flera veckor, så någon klänning är tyvärr inte införskaffad. Jag och Myra fick helt enkelt rota igenom mina gamla glamourlådor. Hon tycker att jag ska se ut så här. Vi får väl se hur det blir med den saken.

En reaktion på ”Skållad emmer och dinkel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s