Churros till sjuåringen

Det blir inte mycket bloggat just nu. Det beror som tur är på att livet är ett enda långt kalas, med hundratals gäster varje dag. I det taskiga julivädret vill man helt enkelt hellre åka på utflykt och handla gott än att ligga och huttra på stranden. Och lilla Slöinge verkar ha blivit en publikmagnet av rang. Både vi och de andra butikerna här på Slöingerundan har oväntat mycket att göra.

Mina dagar börjar med att jag går ut klockan sex i bageriet och rullar några hundra bullar. Sedan bakar vi hela dagen och proppar kylrummet fullt med så mycket bröd det bara går. Vi säljer 70 procent mer än förra sommaren, men ändå känns allting mycket lättare nu. Både för att vi är fler som jobbar och för att vi har rutiner och struktur på alltihop. Jag har väl också blivit bättre på att släppa jobbet när jag tar av bagarmössan och går de tre metrarna hem. Fem veckors sammanhängande semester är något jag aldrig mer kommer att få uppleva, därför kan jag njuta något obeskrivligt om jag får en hel dag ledigt, eller bara några timmar. Den här sommaren har vi faktiskt lyckats ha massor av besök av både vänner och familj vid sidan av allt jobb, och det gör så oändligt stor skillnad.

I måndags fyllde Myra sju år, vi hade barnkalas med efterföljande tårtmingel för hämtande föräldrar och syskon. Jag hade bakat både prinsesstårta och moussetårta i rosa nyanser med chokladnät och allt, men Myra ville bara ha en enda sak till efterrätt. Churros. När vi var på Mallorca fanns det på frukostbuffén och det var det enda hon åt, med massor av socker på. Och jag måste erkänna att även jag är barnsligt förtjust.

250 g vatten (2,5 dl)
125 g smör
1 krm salt
1 msk socker
120 g vetemjöl (2 dl)
4 ägg

Lägg smör, salt, socker och vatten i en kastrull och värm långsamt under omrörning tills smöret har smält. Koka upp, och ta av kastrullen från värmen. Tillsätt mjöl, lite i taget, och vispa till en smet. Ställ tillbaka kastrullen på plattan igen och rör i en halv minut tills degen släpper lite från botten. Låt svalna och rör sedan i ett ägg i taget tills det blir en jämn smet. Häll upp i en spritspåse med en 9 millimeters stjärntyll.

Värm olja i en kastrull eller fritös till en temperatur på 180°. Spritsa ner smet i oljan och fritera till en vacker gyllenbrun färg. Ta upp, vänd i strösocker (gärna med lite kanel i) och servera direkt.

4 reaktioner på ”Churros till sjuåringen

  1. Hej Sara! Det är så roligt och inspirerande att följa bloggen! Det gör ingenting att blogginläggen är sällan, ju mer spännande att läsa nästa! Sedan får man ju alltid recept som man kan hinna testa fram tills nästa ;)
    Jag är lite nyfiken på bageriet och undrar hur ni kan vara så duktiga på att få fram så mycket olika bröd varje dag (med tanke på hur stora degarna måste vara(?), jäsningstid, och vikningar!) Är det inte svårt? Och hur vet ni hur mycket bröd ni ska göra? och vad gör ni med det som (mot förmodan då ;)) blir över?

    Jag bor i Stockholm, men jag hoppas verkligen att jag snart kommer ha vägarna förbi och får smaka på erat goda bröd! :)
    Mvh Matilda

    1. Hej Matilda, tack! Det är jätteroligt att du ställer dessa frågor, jag ska försöka svara på dem i ett kommande inlägg! :)

  2. Med tanke på att jag ofta lagar pannkakor på begäran var det enkelt att förstå att ”friterade våfflor” skulle bli en succé.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s