Tre snabba tryffeltips

I dag har vi rullat tryfflar till en fotografering. Exakt vad de innehåller är lite hemligt, för just nu håller vi på att experimentera med vårt kommande julsortiment. Förra året kom julen lite som en överraskning för oss på Solhaga. Den här gången vet vi att det kommer att smälla till lördag den 1 december även i år, och då ska vi minsann ställa till med ett riktigt spektakel för öga och gom. Men receptet på vår enkla ganache (som bland annat kan rullas till tryfflar) får ni redan nu:

Ganache
200 g fin mörk choklad
2 dl grädde
35 g honung

Hacka chokladen i små bitar och lägg dem i en skål. Värm grädde och honung i en kastrull. Slå det varma över chokladen, här gäller det att vara snabb så att all choklad verkligen smälter. Det underlättar om du varit noga med att hacka den i små bitar.

När ganachen svalnat kan du göra flera roliga saker med den, beroende på konsistens.

  1. Du kan värma upp den igen till lagom trögflytande konsistens och hälla över en browniebit, för att få ett jämnt och blankt tryffeltäcke.
  2. Du kan också använda den rumstempererad, breda över brownie i långpanna och experimentera med mönster och struktur. Eller varför inte använda en sprits? Frys eller kyl ordentligt efteråt för att kunna skära i snygga bitar.
  3. Eller helt enkelt kyla ner den tills den är riktigt kall, rulla till tryfflar som du slutligen låter vältra runt i kakaopulver, själva använder vi Valrhona kakao.

För övrigt känns allting väldigt spännande just nu på olika sätt. Här kommer ett par fina händelser som vi fått vara med om i dag:

Robert Sumberaz från Osteria Göteborg var här och berättade om sitt nya varumärke Grappavita, där italienska smaker möter svenska råvaror. Troligtvis kommer vi att ha ett finger med i spelet när han ställer ut på Passion för Mat i Göteborg nästa år (där även Solhaga kommer att ha en egen monter tillsammans med Berte Qvarn för övrigt). Vi fick en kartong med fantastiskt intressanta prover på Amarone, Recioto, Grappa och Aquavitae av finaste sort, som han importerar från Friuli och Valpolicella, Italien. För ett halvår sedan höll han och jag en föreläsning tillsammans om hur det är att bryta upp och börja jobba med sin passion. Det är riktigt kul att följa det han gör, jag kommer att berätta mer framöver när vi börjar labba med allt det goda han hade med sig. Väldigt snygg röd väska hade han också, jag blev nästan lite avundsjuk.

I eftermiddags åkte jag ut till Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt för att prata med ett helt gäng från Jordbruksverket. De här människorna jobbar bland annat med bidrag av den typen som är så viktiga för oss mathantverkare, till exempel företagsstöd som jag har fått via Länsstyrelsen här i Halland. Jag och Mikael fick berätta om hur vår verklighet ser ut, hur vi samarbetar innovativt för att vara med och bygga Matlandet Sverige. Och om hur vi skapar en scen från vilken vi kan prata i princip med hela världen. Låter inte detta väldigt bombastiskt? Som att vi har fått total hybris? Jo men visst! Jag tror på att den lilla människan kan ha en mycket stor påverkan. Annars skulle jag inte hålla på som jag gör.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s