Råglevain med Boxholms extra lagrad gräddost

Den här veckan blev det min tur att hitta på Solhagas helgbröd. En kund på di Mare delikatesser i Halmstad hade önskat sig en råglevain till just den här helgen, så det fick avgöra saken. Dessutom fick jag en jättestor Boxholms vällagrad gräddost av Stefan på di Mare förra veckan, han undrade om vi kanske kunde ha den till något. Därför bakar vi även en mindre upplaga extra lyxig råglevain med ostkuber i.

Det här receptet är inte helt olikt vår vanliga Solhaga levain, men degen är betydligt vekare. Jag gillar det. Inkråmet blir segt och saftigt med lite större glansiga hål, och rågen ger väldigt fin karaktär åt brödet.

Det är så roligt också att baka helt utan jäst och bara förlita sig på de allra enklaste råvarorna. Men om du är osäker på jäskraften i surdegen eller levainen och absolut inte vill riskera ett misslyckande, lägg hellre i några gram jäst i bortgörningen för säkerhets skull.

Dag 1, levain
200 g vatten
60 g rågsurdeg
120 g oblandad rågsikt (fint rågmjöl)
250 g vetemjöl special

Kör i degblandare i cirka 5 minuter. Lägg i en inoljad plastlåda och låt jäsa upp ordentligt, ungefär dubbel storlek. Degen ska kännas jäst och luftig i kanterna när du känner på den.

Dag 2, bortgörning
500 g vatten
700 g vetemjöl special
25 g salt
100 g vällagrad ost i kuber om du känner för det

Knåda i maskin utan salt i 8–10 minuter, sedan med salt i ytterligare 3–5 minuter. Allra sist kör du i ostkuberna i någon minut tills de har blandats in ordentligt. Lägg degen i en väl inoljad plastlåda med lock. Låt den vila i 90 minuter, vik sedan ihop den en gång från varje håll mot mitten. Låt den sedan vila i ytterligare 60 minuter.

Lägg degen på ett välmjölat bakbord och dela den i tre bitar om 650 g. Vik försiktigt in kanterna på varje bit mot mitten, utan att pressa ur luft. Eftersom degen är så vek behöver den stöd under jäsningen. Jag använde runda jäskorgar som jag mjölade med grovt rågmjöl, men det går såklart bra att bygga sin egen jäskorg av en helt vanlig skål med en kökshandduk i. När du försiktigt har vikt ihop degbiten, lägg den med skarven neråt i korgen. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Det kanske låter lite knäppt, men ibland kan man nästan bli lite kär i en deg. Den här var luftig och fin, och luktade så gott av all den härliga osten.

 

En reaktion på ”Råglevain med Boxholms extra lagrad gräddost

  1. Gillar starkt att du börjat experimentera med något lösare degar. Precis som du säger så får bröden väldigt trevlig och saftig-elastisk karaktär när man har i några % mer vatten.

    Ser varmt fram emot lite mer experimenterande med lite lösare degar och kanske med lite olivolja i, som jag misstänker ger än mer saftigt inkråm om man bara har i lite grann.

    Tack för receptet! Ska provbakas omgående!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s