Grevé

Till den här helgen bakar vi ett ljust surdegsbröd, toppat med en riktigt fin grevéost, lagrad i 19 månader. Denna ost är  dessutom veckans vara på Di Mare delikatesser.

600 g vatten
800 g vetemjöl
180 g grovt rågmjöl
120 g vetesurdeg
20 g jäst
20 g salt
100 g lagrad riven grevéost

Knåda allt utom salt och ost i blandare i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar à cirka 800 gram. Forma till limpor med lite spets på och lägg med skarven uppåt på bricka eller duk som du mjölar med grovt rågmjöl. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 250° och riv osten. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta, strö över ost och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Akta så att inte osten bränns vid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s