Till den här helgen bakar vi ett ljust surdegsbröd, toppat med en riktigt fin grevéost, lagrad i 19 månader. Denna ost är dessutom veckans vara på Di Mare delikatesser.
600 g vatten
800 g vetemjöl
180 g grovt rågmjöl
120 g vetesurdeg
20 g jäst
20 g salt
100 g lagrad riven grevéost
Knåda allt utom salt och ost i blandare i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet.
Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar à cirka 800 gram. Forma till limpor med lite spets på och lägg med skarven uppåt på bricka eller duk som du mjölar med grovt rågmjöl. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 250° och riv osten. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta, strö över ost och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Akta så att inte osten bränns vid.