Solhagas viltsmörgås till Mack-SM!

En glad nyhet – Solhaga Stenugnsbageri är ett av åtta bagerier som blivit uttagna till Mack-SM den 8 november i Stockholm! Det är Sveriges bagare & konditorer som står bakom evenemanget, och vi ska tävla med Solhagas viltsmörgås. En vild och vacker skapelse med råvaror som vi hämtat från våra närmaste matkollegor i mellersta Halland. I grunden har vi ett medelgrovt och saftigt bröd som mättar länge, bakat på mjöl från Berte Qvarn. Från Ugglarps Grönt har vi till plockat vit och röd fjäderkål, samt Cheltenham Green Top rödbetor med anor från 1800-talet till vår chutney. Smöret är från Wapnö och hjortpatén från Ulvereds hjorthägn. Och det hela toppas med kantareller från skogarna i närheten. Håll tummarna!

Heja vår bagerichef Moa Gustafsson som ska åka upp och tävla. I går morse bakade vi av några bröd och packade en kylväska med alla ingredienserna, sedan bar det iväg till huvudstaden där hon fick styla vårt tävlingsbidrag för fotografering. Det här ska bli så spännande!

Mackbrödet

Dag 1, blötläggning
400 g vatten
190 g dinkelkross
120 g vetemjöl
24 g salt
70 g linfrö

Dag 2, bortgörning
200 g vatten
600 g ekologiskt vetemjöl (svenno, gammal vetesort)
190 g rågsurdeg
10 g jäst
6 g pomerans
35 g honung

Kör i blandaren på långsam hastighet i 8 minuter, sedan snabbare i 5 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda och låt vila i ett par timmar, vik ihop en gång under tiden. Lägg degen på mjölat bakbord och dela i bitar på cirka 180 gram om du vill göra mackbröd. Annars kan du gärna slå upp den som limpor och baka i form.

Låt jäsa i kyl över natten. Baka i 275° i cirka 15 minuter eller mer om du vill ha lite mer skorpa och färg, och glöm inte spruta in vatten precis när du sätter in bröden. Om du gör formbröd kan du baka lite längre och sänka temperaturen till 230°. Bröden är färdigbakta när de har en innertemperatur på 98°:

Chutney på rödbetor och päron
500 g rödbetor
170 g päron
80 g rödlök
50 g muscovadosocker
20 g vitvinsvinäger
5 g salt
5 g svartpeppar

Skala och riv rödbetorna och skär päronen i tärningar. Finhacka rödlöken. Blanda alla ingredienser i en gryta, koka upp och rör om ordentligt. Koka på svag värme i cirka 45 minuter, tillsätt eventuellt lite vatten under tiden. Var noga med att röra så att chutneyn inte bränner vid. Häll upp direkt på rena burkar när den är klar.

Under själva tävlingen ska Moa ska göra 20 mackor på 45 minuter. Utmaningen är göra en modern och näringsriktig macka som är lätt att ta med sig. Den bedöms efter smak, utseende, nytänkande, tillvägagångssätt och effektivitet. Förra året var det Peters Konditori i Falkenberg som tog hem pokalen, så vi tänkte att den skulle stanna inomsocknes så att säga. Håll tummarna för att detta blir vinnarmackan.

Och på taket händer det grejer. JB och Peter har varit här och byggt färdigt takkuporna.

Dagens fynd på Antikstället: En kudde med två fantastiska fåglar, troligtvis broderade i början av förra seklet. Jag bara älskar dem. Hoppas bara inte att räven ovanför hoppar ner och äter upp mina raringar.

4 reaktioner på ”Solhagas viltsmörgås till Mack-SM!

  1. Fjäderkål och hjortpaté gör givetvis succé.
    Vi slåss och grinar, super, tjuter längtande att se.
    Ett bröd, ett smör, en dag, ett liv, en fottvätt, en bidé.
    Vi höjer lättja, svett och fred. Det bubblar -À votre santé!

    1. Hej Sirpa! Jag frågade Mikael i Ugglarp, och han tipsade om Runåbergs Frö eller Olssons frön, hoppas du hittar något! /Sara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s