Höstlimpa med linfrö

Då var vi på banan igen efter semestern. Här kommer ytterligare ett recept från kursen förra helgen. Alla fick jobba i grupp och hitta på sina egna bröd. Här är det Gudrun Broddesson och Liv Erlandsson som har hittat på en saftig och god höstlimpa med linfrö och solros.

500 g vatten
800 g vetemjöl
70 g fint rågmjöl
200 g vetesurdeg
15 g honung
10 g jäst
16 g salt
100 g linfrö
solrosfrö till dekoration

Knåda allt utom salt och linfrö i blandare i cirka 10 minuter. (Gudrun och Liv råkade tillsätta linfröna från början och det gick faktiskt riktigt bra ändå.) Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Blanda sist i linfröna på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till limpor, spraya den släta sidan med vatten, doppa i solrosfrön och lägg med skarven uppåt på bricka eller duk som du mjölar med grovt rågmjöl.

Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 250°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett vinklat snitt på längden. Det är viktigt att du vinklar kniven 45° och inte håller den rakt uppifrån, då faller brödet åt sidorna och blir platt i stället för att öppna sig och bilda en kam.

Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

Gudrun och Liv var nöjda. Riktigt gott blev det! Flera har hört av sig och frågat om man kan boka in sig på nästa kurs, men vi har tyvärr inte satt några datum ännu. Det kommer vi att göra i januari och ni som skickar in en intresseanmälan till sara@solhagastenugnsbageri.se kommer att få veta allra först och har därför större chans att hugga en plats. Önskar så mycket att vi hade mer tid över att hålla kurser, och hittar vi fler bagare blir det förhoppningsvis så.

3 reaktioner på ”Höstlimpa med linfrö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s