Äntligen december! Julen har kommit till Solhaga med allt vad det innebär av saffransbullar, pepparkakor, chokladpraliner, julgranar och annat gott för både magen och ögat. Därför tänkte jag att det kunde passa fint att presentera att av bröden från helgkursen i oktober. Therese Wester och Katarina Sibelius hittade på ett lite grövre bröd med fikon och hasselnötter som blir perfekt till julbordet. En god ost på det här, säger jag bara.
500 g vatten
600 g vetemjöl
330 g fint rågmjöl
200 g rågsurdeg
10 g jäst
25 g salt
100 g torkade fion
100 g hasselnötter
Rosta hasselnötterna och gnugga av skalen med en kökshandduk. Skär fikonen i bitar och lägg dem i blöt i kallt vatten en timme innan du blandar degen.
Knåda allt utom salt, fikon och hasselnötter i blandare i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Sila bort vattnet från fikonen och tillsätt dem och hasselnötterna på låg hastighet i ett par minuter.
Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till runda bröd och lägg med skarven uppåt på bricka eller duk som du mjölar med vetemjöl.
Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta som ett löv.
Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.
Katarina skär upp för provsmakning.
Några glimtar från Solhaga i veckan:
Granen på plats utanför.
Grannkatten Måns undrar vad det är för sällskap han har fått utanför bageriet.
Tävlingsdags igen. Solhaga Stenugnsbageri, Ugglarps Grönt och Berte Qvarn slår sina innehållsrika påsar ihop inför tävlingen Matverk 2013. Idag kom Mikael Jidenholm från Ugglarps Grönt förbi för att göra ett litet experiment. Mer om detta kommer när vi blir klara, men jag kan säga att det första försöket inte blev tokigt alls!
Nyheter i råvaruhyllan. Vad ska detta bli, kan man undra. Det får vi se imorgon när Jan Hedh kommer hit och håller kurs med oss och några kollegor från Kustbageriet i Varberg.
Har nu testat kalljäsning på min inglasade balkong. Bröden ser verkligen bra ut. Tack för en informativ , inspirerande och misslyckas aldrig blogg . Det du har lärt mej tar jag med mej till andra recept på bröd.
/ Maria från Västerås
Hej Sara,
när ni har matat låter ni surdegen stå “öppen” hela tiden från matning till nästa matning eller matar ni den låter den bubbla upp och stänger tills nästa matning?
Hoppas du förstår vad jag menar:)!
Är så tacksam för svar!
Med vänlig hälsning, Lotten
Pottaska, segtraska, småkika och utdika.
Saffransbröd, smådjursdöd, lovande ålderdom.
Ingenstans, utomstans, nu kan jag inflika
Gryningsljus, sidenblus, dram under äppelblom.