Franska pepparkakor och julefröjd med Jan Hedh

Det kom en sockerbagare till byn, alldeles lagom till julsäsongen. Medan snön föll och lade sig som en vit filt över hela idyllen hade vi kurs med Jan Hedh här på Solhaga. Dessutom tillsammans med bagarkollegor från Kustbageriet i Varberg och Brödkultur i Helsingborg. I två dagar höll vi på, och aldrig har hyllorna sett så fantastiska ut i butiken som nu. Praliner, nougat, kola, pepparkakor och marsipankonfekt tornar upp sig, och i fönstren hänga julgranssaker och pepparkakor.

Den närmaste tiden tänkte jag berätta om vad vi pysslade med, och börjar med en av mina favoriter – franska pepparkakor. Jan Hedh säger att han trots namnet aldrig har stött på dem i Frankrike (ej heller Finska pinnar i Finland för den delen). Hur som helst är det en alldeles ljuvlig kaka med verklig stil och finess.

Franska pepparkakor

225 g smör
75 g florsocker
75 g farinsocker
5 g malen kanel
3 g malen ingefära
3 g malda kryddnejlikor
250 g vetemjöl
1 g bikarbonat
100 g oskalad hel mandel
50 g hackade syltade apelsinskal

Sikta ner florsockret i det rumstempererade smöret. Tillsätt farinsocker och kryddor. Sikta mjölet i en annan skål och blanda med bikarbonatet. Arbeta till en smidig deg, och tillsätt mandel och apelsinskal allra sist. Forma till längder, 6 cm breda och 3 cm höga. Frys dem i cirka 2 timmar.

Sätt ugnen på 200°. Skär pepparkakorna med en vass kniv i skivor på cirka 12 gram. Baka på plåtar med bakplåtspapper i cirka 10 minuter till gyllenbrun färg.

Första kursdagen var det djup koncentration vid grytan, där det kokades kola, polkagris, nougat och annat gott. Petter rör om medan jag, Bea, Niklas, Martin och Patrik  tittar på.

Framåt eftermiddagen gick vi över på en av Jan Hedhs paradgrenar – modellering av marsipan.

De här går utav bara helvete i butiken, lovade Jan, och syftade på klassikern ”kvinnoben”. Kan detta kanske bli Solhagas svar på Gudmundsgårdens lättklädda Matildakorv som det blev sådant liv om förra veckan? (Läs till exempel Aftonbladet här.)

Och nu tillverkning av marsipansmörgåsar, en riktig 50-talsklassiker. Josefin och Moa hjälper till med laxskivorna, som sprayas med kakaosmör för att få den rätta glansen.

Mera marsipan. Prickig korv och en otäckt naturtrogen griljerad julskinka.

När vi andra började krokna framåt 18-tiden började Janne komma igång på allvar. Den ena fina figuren efter den andra tog form, och vi var alla som förtrollade. Det var som något slags vuxenbollibompa.

Det blev middag till slut, med Antes goda Boeuf Bourguignon.

Efter det stora pepparkaksbaket följande morgon var det dags att färdigställa marsipankonfekten och sminka den med hjälp av airbrush och sockerfärg. Jan lägger sista handen vid marsipanfrukterna.

Finfina marsipansmörgåsar, finns nu i Solhagas butik.

Ett urval av de andra konstverken, jag tycker att Jannes design är så underbart retro. Kvinnobenen är dock inte till salu, dem ska jag ge bort till Ralf på Gudmundsgården. Jag hoppas på en Matildakorv som tack.

Och precis när alla hade gått och bageriet var nystädat efter en fantastiskt lyckad kurs, då kom barnen in från pulkabacken och ville baka. Hur kan man säga nej? Samuel, Fridolin, Max och Myra fick ta plats vid bakbordet.

Och igår fick jag och Moa dricka den välförtjänta julskyltningsglöggen, efter att ha organiserat alla fantastiska gottepåsar som packades under kursen. Nu kan det bli en god jul.

6 reaktioner på ”Franska pepparkakor och julefröjd med Jan Hedh

  1. ‘Vuxenbolibompa’ fick med att le stort! Och vilka fantastiska fantastiska smörgåsar. Blev tokkär i alla och är glad jag inte bor nära och kan komma förbi, för jag skulle aldrig kunna välja, än mindre äta dem. Tack för din härliga blogg, följt dig länge men aldrig tidigare kommenterat något :)

  2. Hej! Lämnade en kommentar på ett inlägg idag firar vi kanelbullens dag. Där du säger att du alltid använder Johan Sörbergs recept. Tror du man skulle kunna blanda i saffran i det receptet och göra som kanelsnurror fast med saffran då istället?
    Mkt tacksam för svar :)

    1. Hej Camilla! Det går säkert jättebra att lägga till saffran. Ta bort kardemumman isåfall. Hoppas det blir gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s