Kavring till Passion för mat

kavring_0246

Kavring brukar vi bara baka på jul och påsk här på Solhaga. Men nu till Passion för mat fick vi en beställning av kocken Katja Palmdahl som vill använda den till mässans stora avsmakningsmeny. Exakt hur ska bli spännande att se.

Dag 1 – skållning
250 g vatten
95 g fint rågmjöl
8 g hel kummin
20 g salt
Stöt kumminfröna i mortel. Koka upp vattnet och slå det över resten av ingredienserna. Rör om, plasta över och låt stå till nästa dag. Glöm inte mata rågsurdeg.

Dag 2 – raskdeg
Blanda skållningen med:
300 g fint rågmjöl
20 g jäst
250 g vatten
75 g rågsurdegLåt jäsa i 30–60 minuter.

Bortgörning
550 g oblandad rågsikt (fint rågmjöl går bra)
200 g svart sirap
20 g jäst

Kör i degblandare på låg hastighet i 15 minuter. Ta ut degen på mjölat bakbord, dela i två bitar som du formar till avlånga limpor. Pensla med smör och lägg i formar. Det går också bra att lägga dem sida vid sida i en ugnsform. Låt jäsa till dubbel storlek, 1–2 timmar.

Sätt in bröden i ugnen på 260° och sänk till 190°. Baka i cirka 45 minuter, eller till en innertemperatur på 98°. När bröden har svalnat kan du lägga dem i plastpåse och låta mogna till nästa dag.

bygglov_0243

Och i dag har jag lämnat in lite myndighetspapper och ritningar. Det har tagit emot lite eftersom vår familj är lite småtrött på det här med att bygga och renovera. Men det är svårt att klara sig utan ett uthus, nu när vårt gamla är förvandlat till bageri och butik. Så i helgen tog vi oss samman och funderade och ritade. Frysrum ska det bli också och har vi tur så står alltihop färdigt lagom till högsäsongen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s