Påskbrödet 2013

paskbrod

Tanken med årets påskbröd på Solhaga är att det ska påminna om kavring, men inte lika sött och kompakt. Gott kryddat är det, med de klassiska brödkryddorna anis, fänkål och kummin. Glad påsk på er alla!

Skållning
300 g vatten
150 g grahamsmjöl
Koka upp vattnet och slå det över mjölet. Rör om och låt stå över natten.

Bortgörning
400 g vatten
750 g vetemjöl
60 g fint rågmjöl
130 g rågsurdeg
20 g jäst
20 g salt

8 g hel anis
8 g hel fänkål
8 g hel kummin

Blanda allt utom kryddorna i degblandare på låg hastighet i 10–15 minuter. Stöt kryddorna i mortel och tillsätt dem på låg hastighet tills de har blandats in i degen.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma till limpor och lägg med skarven uppåt på en mjölad bricka eller handduk. Kläm inte ihop skarven för hårt, då finns risken att de inte spricker snyggt. Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter.

paskris_0551

Påskriset i butiken på Solhaga med förra årets ägg, målade av stora och små i vår familj. Jag tror att vi enades om att Antes röda ägg med prickar var det snyggaste. Strax kommer vänner från Torekov och då ska vi måla nya. Glad påsk på er alla!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s