Solhaga Poilâne

poilane

Förra veckan bakade vi vår egen variant på Poilâne här på Solhaga. Det är ett klassiskt franskt levainbröd med råg, uppkallad efter en legendarisk bagarfamilj och ett bageri i Paris. Bra syra och perfekt till goda charkuterier. Eller med bara smör på…

Steg 1: Levain
130 g vatten
40 g aktiv vetesurdeg, den ska vara riktigt bubblig och med skum på ytan
230 g vetemjöl special

Blanda i 5 minuter på långsam hastighet i maskin. Lägg i en liten inoljad plastlåda, då kan du också se från sidan om det är någon aktivitet i degen. Låt den stå framme och jäsa upp, i bageriet tar det 4–6 timmar i 24° rumstemperatur. Levainen är färdig när den buktar uppåt, men har börjat sjunka något på mitten.

Steg 2: bortgörning

500 g vatten
350 g fint rågmjöl
325 g vetemjöl
18 g salt

Blanda levain från dag 1 med resterande ingredienser i degblandare på låg hastighet i cirka 8–10 minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i två bitar. Forma till runda bröd och lägg med skarven uppåt i jäskorgar som du mjölar med vetemjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta en solfjäder och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

Lite bilder från dagarna som gått:

dubbeldorrar_0910

Äntligen kan vi andas. Nu åker innerdörrar och innanfönster in i garderoben i några månader. Det är så otroligt skönt när man äntligen kan öppna dörrarna mot verandan igen.

appelblom_0943

Efter klarbärsträden kommer äppelblom.

familjefoto_0238

Vår käraste mormor Hanna fyllde 87 år igår, och som present samlade vi familjen och fixade något som hon har önskat sig så länge – bilder på barnbarn och barnbarnsbarn. Här har vi min bror Kaspar med Lo och Eben, Susanna med Laura och Charlie, och jag med Myra och Max. Fotograferingen gjorde vi hos Kaspars kollega i Studio Bongo Rytmér i Gamlestan, han tar helt grymma bilder. Kolla hans facebooksida!

myra_fotning_0218

Myra dansar framför kameran.

sistakursen

Och ikväll har jag hållit den allra sista kursen för den här terminen, nu tar vi paus till i höst. Här har vi ett underbart gäng med stor entusiasm och humor. Tack för en riktigt fin kväll, Maria, Monica, Else, Maria, Vagn, Carina, Marie, Annika, Barbro, Ninnie och Maria!

Det är helt otroligt vilken succé detta har varit, sammanlagt är det 153 personer som har gått vår grundkurs Bli en bättre hemmabagare bara nu under våren. Många har frågat efter fortsättningskurs, och det hoppas jag kan bli verklighet i höst. Mot slutet av sommaren sätter vi nya datum även för grundkursen, och det är ett hett tips att föranmäla intresse. Platserna brukar nämligen gå åt i snabb takt, och de som har mejlat mig innan på sara@solhagastenugnsbageri.se får boka in sig först. Det kan vara särskilt bra om man vill gå flera stycken. Ni kan läsa mer om kursen här.

Nu ska jag gå och ta mig en välförtjänt gin & tonic på verandan och andas ut lite. Vi ses snart.

En reaktion på ”Solhaga Poilâne

  1. Tack underbara Sara för att du delade med dig så generöst av din kunskap och lärde ut bra knep för att lyckas med hemmabaket. Det har blivit massor med bullar, baguetter och knutbröd av degen vi fick med hem! Härligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s