Ost & lök

ostolok

I år är det lökens år, vilket betyder att jag helt enkelt måste hitta på ett lökbröd. Och givetvis med rödlök från Ugglarps Grönt. Jag har aldrig haft lök i brödet förut, så det var med viss fasa jag kom hit till bageriet i morse för att titta på resultatet. Smaken kan ju bli ganska skarp, och det hela kändes som en chansning. Löken stektes i olivolja och vi hade även på lite vatten som den fick koka i. Blandningen blev grönsvart… Detta kunde helt enkelt bli precis hur läskigt som helst. Men det blev det inte. Brödet smakar lite lagom lök och ganska mycket cheddar. Gott med smör och en god salami.

600 g vatten
780 g vetemjöl
250 g grovt rågmjöl
240 g vetesurdeg
30 g honung
15 g jäst
27 g salt

240 g riven ost
20o g rödlök
olivolja till stekning

Skiva och hacka rödlöken, stek den långsamt i olivolja, häll på lite vatten och koka tills löken är mjuk. Låt svalna.
Blanda vatten, vetemjöl, rågmjöl, vetesurdeg, honung och jäst cirka 8 minuter i degblandare på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter. Blanda i riven ost och rödlök sist på låg hastighet tills det är blandat.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i tre bitar. Forma till limpor och lägg dem med skarven neråt i mjölad avlång korg, eller på bricka. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

packa_1881

Idag blir det åka av. Ante och jag har packat bilen full med bröd och ska fara till Falkenberg, där Sparbanksdagen äger rum klockan 10-15. Matmarknad och olika aktiviteter för hela familjen. Vi kanske ses där?
sparbanksdagen

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s