Har du också några torra bullkanter som ligger och skramlar efter kanelbullens dag i går? Här kommer ett riktigt retrotips på vad du kan göra med dem. Jag har fått inspirationen från min vän Jenny Willén, som i sin tur fått den av sin mormor. Hon hade dock inget exakt recept, det finns säkert hur många varianter som helst. Här kommer min:
Brödpudding
4 torra gamla kanelbullar eller annat vetebröd
3 dl mjölk
2 dl grädde
1/2 tsk salt
skalet från 1/2 citron
Vispa ihop mjölk, grädde, salt och citron. Lägg bullarna i en ugnsform och häll smeten över. Låt stå och dra i en halvtimme. Grädda i 200° i cirka 3o minuter, eller tills den stelnat och fått gyllene färg. Pudra över florsocker och servera ljummen med lingongrädde.
Lingongrädde
3 dl vispad grädde
1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
Rårörda lingon
100 g lingon
70 g strösocker
Värm lingonen i en gryta och tillsätt socker lite i taget så att det precis löser sig. Låt svalna innan du rör ner i grädden.
Otroligt gott! Nu drar vi till skördefest på Tjolöholms Slott, där vi ska vara med på matmarknad och dessutom tävla i Matverk 2014 ihop med Ugglarps Grönt och Berte Qvarn. Öppet kl 10-16 både lördag och söndag!
Wow, det måste testa!
Använder alltid ditt bullrecept, det är jättebra.
Hej Sara! Snyggt, äntligen. Jag använder ju Tore Wretmans recept, fast bara gällande proportionerna. ”Brödpudding är en gammal svensk efterrätt med anglosaxiskt ursprung…” börjar han. Exakt hur mormor gjorde sin är oklart. Min svågers pappa brukar ha endel äpple i. Själv gillar jag mycket kardemumma. Och alltid har jag ägg i.
Värt att veta är att man kan använda vanligt vitt bröd med, det måste inte vara vetebröd. Det kan vara barkis t.ex. men då får man sockra förstås.
Helt klart är att jag aldrig i mitt liv sett en sådan snygg brödpudding som din.
Hej! Vilken degblandare skulle du rekommendera. Bara för hemma bruk men jag hoppas att det blir mycket brödbak i höst. Ditt bageri är underbart och ett favorit lördagsnöje.
/Jenny
Hej jag letade på måfå efter Tore Wretmans brödpudding som jag sett honom laga till Inga Tidblad (!) ja det var längesedan. Han skar lika delar av vetebröd och äpplen i cm-stora kuber och stekte lite försiktigt i smör. Hällde det i en ugnsform, pudrade över lite kanel och socker och slog över en blandning av lika delar ägg och mjölk. Det fick stå och dra en stund så att brödet kunde suga åt sig lite värska. In i ugnen ca 20 min. Serverade den ljummen med vaniljsås.
Det brukar bli en så´n dessert under julhelgerna när vi får bröd över. Väldigt smarrigt och uppskattas särskilt av småbarnen.
Gott slut på det gamla året och ha det bäst där nere i Halland hälsar Margareta i Särö