Lantlivet och glamouren

rawfood_2469

När vi bodde i stan åt vi ute i snitt en gång per dag. Numera kan vi väl räkna utgångstillfällena per år på ena handen. Men vet ni vad, det gör inte så mycket. För när det väl händer blir man så vansinnigt glad. Här är två guldkorn från den gångna veckan.

Jag fick äta helt fantastisk rawfood när styrelsen för Kulinarisk Resa genom Halland samlades för ett möte på Sörby Naturhälsogård i Vessigebro. En underbart rofylld plats där man kan konferera miljömedvetet och äta vegetarisk mat med grönt från egna odlingar. Liselotte som driver stället var snäll och gav mig receptet på den här rawfood-lasagnen:

Deboras rawlasagne
Marinerade champinjoner
6 champinjoner
Kallpressad rapsolja
2 klyftor pressad vitlök
Färskpressad citron
Flingsalt
Grovmalen svartpeppar
Skiva champinjonerna och vänd dem i marinaden. Oljan ska precis räcka att fukta all svamp utan att det blir överflöd. Låt stå och dra medan resten görs iordning.

Tomatsås
1 tomat
1/2 paprika
1 dadel eller 10 russin
Färsk chilipeppar efter smak
2 soltorkade tomater
50 g pumpafrön
1 msk pinjekärnor eller linfrön
Mixa tomat, paprika, dadel och chilipeppar. Mixa pumpafrön och blanda dem i tomatsåsen tillsammans med 1 msk pinjekärnor. Smaka av med vitlök, oregano, salt och paprikapulver.

1/2 squash
1 näve alfagroddar, andra groddar eller späda spenatblad
1/2 tomat

Skiva squashen med osthyvel. Lägg skivorna i en form med bakplåtspapper. Varva squashplattor med lager av tomatsås, groddar och champinjoner. Beräkna att fyllningen ska räcka till tre lager. Spara lite champinjoner till garnering och varva dem med tomaten i skivor ovanpå lasagnen.

tvattstugemingel_2490

Hemma hos Blondinbella och andra bloggare av den lite mer chica sorten ligger galainbjudningarna i drivor på hallmattan. Det gör de inte hos mig. Men i veckan fick jag vara med när Karin som jobbar i bageriet skulle inviga sin och maken Ulriks nya tvättstuga på gården hemma i Skäpparp. Äntligen fick man dra på sig lite siden, päls och paljetter en helt vanlig vardagskväll. Notera guldsaxen. Det var verkligen en otroligt tjusig tvättstuga, stor och praktisk med allehanda moderniteter, avhängningsmöjligheter och förvaringsskåp. Tapeten i bakgrunden är ett fynd från vinden – en äkta gammal tapet alltså. Så fint!

bandklipp_2499

Invigningstalare Ulf Mattson klipper bandet till groventrén. Med guldsax.

spraystark_2501

En gåva från oss kollegor på Solhaga. Lättare roligare strykning med Spray-stärk och annat användbart. Själv har jag inte strukit ett plagg på flera år, men jag blev väldigt taggad att börja igen när jag såg den här flaskan. Även om man kanske kan tycka att designen är något genuskonservativ.

3 reaktioner på ”Lantlivet och glamouren

  1. Wow, tror nog Blondinbella blivit ruskigt avis på din kväll. För övrigt blev jag vansinnigt avis på deras tvättstuga. Vår är urkass! Jag blev däremot glad över att läsa att du inte stryker, det betyder att jag inte är ensam om det. Stryker bara i yttersta nödfall.

    Ska ta mig i kragen snart och köra till Slöinge och köpa lite finbröd. Kan man köpa surdeg hos er? Jag får inte tummen ur att göra egen och jag tror inte det blir nåt bra ändå.

    Ha en bra vecka!

    Kram kram

    1. Hej Malin, klart att du ska komma hit och hämta lite surdeg! Då slipper du hålla på och joxa, det tar några dagar att starta en och sedan ett par veckor för att få till den rätta smaken och jäskraften. Du är så välkommen! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s