100% dinkel

100procentdinkel

Har ni inget bröd med bara dinkel? Det är en fråga vi får ganska ofta i bageriet. Av hälsoskäl vill många undvika att äta bröd med hårt förädlat vitt mjöl, och i stället gå tillbaka till naturen och de äldre veteslagen som dinkel och emmer.

Idag är det Må bra-mässa i Slöinge kyrkas församlingshem klockan 11-15. Ett otroligt fint initiativ av Hälsogruppen i Susedalens område, som har bjudit in föreningar och företag att ställa ut och berätta om saker som man mår bra av helt enkelt. Det blir även tipspromenad, lotteri, och annat trevligt.

Därför tänkte jag att det var ett fint tillfälle att sätta ihop ett bröd med bara dinkel – här finns både hela korn, kross och dinkelsikt. Och dinkelsurdeg på fullkornsdinkel. Det blev ett grovt men ändå ljust bröd med bra syra och smak.

Tyvärr kan jag inte vara med själv, för jag ska hålla bakkurs. Dessutom är jag inte själv något lysande exempel på god hälsa just nu, jag har varit vissen hela veckan och har knappt någon röst att prata med trots att jag höll duktigt tyst hela dagen igår. Men Tilda kommer att vara på plats och berätta om varför surdegsbröd är så nyttigt.

Och ni som inte kan vara där och provsmaka vårt 100% dinkel-bröd – här har ni receptet.

Dag 1 – blötläggningar

150 g dinkelkross
150 g vatten
Blanda, plasta över och låt stå över natten.

30 g hel dinkel
Häll över kokhett vatten och låt stå över natten.
Glöm inte mata vetesurdegen.

Dinkelsurdeg
Ta en bit av din rågsurdeg och blanda med 150 g fullkornsdinkel och 150 g vatten.

Dag 2 – Bortgörning

450 g vatten
650 g siktat dinkelmjöl
250 g fullkornsdinkel
250 g dinkelsurdeg
10 g jäst
25 g salt

Blanda allt utom salt, hel dinkel och kryddor på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i hel dinkel på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i två bitar. Forma till runda bröd som du lägger med skarven uppåt i jäskorgar mjölade med grahamsmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 35–40 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader.

2 reaktioner på ”100% dinkel

  1. Jag själv är inte jätteförtjust i bröd bakade på dinkel, upplever ofta att dom blir lite kompakta och tycker inte om smaken lika mycket som t.ex vete och råg… Bakade till exempel ditt pumparostbröd häromdagen fast med sesamfrön och sesamolja istället och det blev hur bra som helst! Gillar ditt vanliga ”sesam” väldigt mycket också men detta blev minst lika bra, supergott att rosta! Tack för alla fina recept!

    1. Hej Emma, vad roligt att höra, bra tips på variation på recepten! Jag gillar också sesamsmaken, tycker att sesamoljan gör sig väldigt bra i brödet. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s