Hösten har slagit klorna i oss, och nu är det slut med de fina leveranserna av sallad och örter från Ugglarps Grönt. Hela sommaren har den här örtoljan varit basen för mycket av det som har tillagats både hemma och på Solhaga. Passa på att plocka det sista som är kvar ute i trädgården och mixa ihop med rapsolja eller olivolja. I vår mix hade vi backtimjan, snittselleri, älgört, dragon och libbsticka. Se till att täcka med olja och förvara i kylen.
Örtoljan kan sedan användas till exempelvis dressingar, som smaksättning i grytor eller till att göra den här goda örtmajonnäsen:
2 äggulor
1 tsk vitvinsvinäger
3–4 dl matolja
1 msk vatten
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 tsk dijonsenap
½ dl örtolja eller mer (eller torkade kryddor efter smak)
Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Blanda äggulor, vinäger och vatten i matberadaren. Mixa ihop snabbt och börja sedan tillsätta oljan i en tunn stråle. Tillsätt salt, peppar och dijonsenap och mixa snabbt ihop. Tillsätt örtolja allra sist och smaka av tills den smakar som du vill ha den. OBS! Spricker majonnäsen, tillsätt 1 msk varmt vatten när du mixar!
Idag blev det en spontan räkmacka till lunch i bageriet. Dansk råg funkar alltid. Sedan lite grönsaker, kokt ägg i skivor, en rejäl klick örtmajonnäs och så räkor och citron på det.
Trädgården är nästan klar för vintern nu, det återstår bara en ”liten” detalj. Idag har jag och Ante varit på Falkenbergs Plåtslageri och hämtat 140 meter stålkant som ska ner runt alla rabatter. Allt för att slippa rensa ogräs nästa sommar. De första kanterna som vi satte ner för ett par veckor sedan har redan fått en fin roströd färg.
Räkmacka är bland det bästa som finns. Din örtmajonäs låter riktigt god att ha till.
Vi har en stor trädgård på 1600 kvm, problemet är att den är ”vild”. Mycket grus och slitet gräs. Skulle vilja göra i ordning den, men det blir en stor investering så det får vänta.
Kram kram