Det nya livet, dag 1179 – vi bygger vidare!

maskiner_andersx2_2804

Om jag nu har lyckats räkna rätt har det idag gått 971 dagar sedan vi byggde färdig bageriet, se det här inlägget. Och idag satte vi skopan i jorden igen, för nu är det dags att bygga ut. I några månader framöver kommer kommer vi att ha vårt fantastiska byggargäng på plats, det är i stort sett samma killar som var med och byggde bageriet. Här har vi till exempel Anders & Anders från Maskintjänst i Boberg som börjar med att fixa avlopp och vatten.

huset_2802

Här ska det bli en komplementbyggnad på ungefär 50 kvadratmeter, i samma stil som bageriet. Falurött med vita detaljer och svarta dörrar, och så gamla tegelpannor på taket. Huset kommer att ligga i vinkel med vårt hus och bageriet, vilket innebär att vi plötsligt får en otroligt mysig innergård. Jag kan se framför mig redan vilka gårdsfester vi ska ha.

bageri_komplementbyggnad

Efter att ha drivit Solhaga i nästan tre år märker vi nu ganska tydligt vad som saknas. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur snabbt allting skulle utveckla sig här, det är helt overkligt hur fort det har gått. Men nu behöver vi alltså en handikapptoalett, en tvättstuga med omklädningsrum för personal, ett frysrum med plats för massor av kondis till sommarsäsongen och en liten del där man kan koppla av från alltihop, och där långväga gäster kan övernatta.

Som vanligt ritar jag själv och det är väl inte helt professionellt antar jag. Men jag räknar med att vi löser olika detaljer efter hand, precis som med de tidigare byggprojekten.

Om allting går som det ska blir vi färdiga till våren, kanske redan i mars. Fast vi har lovat Länsstyrelsen att sluta gräva om vi stöter på några intressanta arkeologiska fynd. Vårt område är nämligen klassat som intressant ur fornlämningssynpunkt. I den här kröken av Suseån var det särskilt trivsamt under stenåldern. Strax nedanför Berte Qvarn började havet på den tiden, så här fanns både färskvatten från ån och möjligheter till fiske i havet. Under lagren av jord finns gamla stenåldersboplatser, och när själva Ågatan byggdes hittade man mängder av fina flintverktyg.

Vi måste alltså avbryta hela projektet om vi kommer ner till något spännande kulturlager. Tänk om man hittar ett hus, en guldgubbe, eller något köksredskap? Det är nästan så att jag hoppas.

5 reaktioner på ”Det nya livet, dag 1179 – vi bygger vidare!

  1. Det där brödet med porter lät jättegott…men hittade inte det här på bloggen? Gillar inte vört men gillar julens smaker i bröd ändå…men just vörtbröd med russin har jag förätit mig på…kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s