Hamburgare på riktigt

burgare_3187

bokJag gillar när man tar saker på allvar, och idag var det hamburgarens tur. Som julklapp fick alla mina medarbetare varsitt signerat exemplar av Flippin´burgers, skriven av Jon Widegren som jag träffade på bokmässan i höstas.

Våra historier liknar varandra – han sade upp sig från ett konsultjobb för att starta hamburgerbaren Flippin´ Burgers där det serveras riktiga hamburgare. Med riktigt genomtänkta råvaror, tekniker och tillbehör. Faktum är att restaurangen faktiskt har letat land och rike runt efter den allra finaste nötfärsen – och hittat den på Mostorps Gård bara några kilometer härifrån. Igår var jag där och hämtade några kilo specialfärs efter recept i boken:

375 g högrev
150 g bringa
75 g lägg
salt & peppar

fars_3182

När man formar färsen till burgare gäller det att inte pressa för hårt, då blir burgaren torr och tråkig. Om du i stället formar till lite lösare bollar kan du pressa ut hamburgaren till plattare form först när du steker den. Se till att inte ta för länge i färsen, då smälter nämligen fettet vilket kan göra burgaren för kompakt.  Saftig och luftig ska den vara.

Och här har vi själva brödet:

Hamburgerbröd
850 g vetemjöl special
25 g strösocker
5 g salt
40 g jäst
5 dl standardmjölk
50 g honung
75 g rapsolja av god kvalitet
ägg till pensling

Blanda allting i degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter. Låt degen vila 30-60 minuter i inoljad plastlåda (jag ställde in min låda i kylen i går kväll för kalljäsning över natten, mest av praktiska skäl).

Dela degen i bitar på 70 g om du vill ha stora hamburgerbröd. Rundriv och lägg bitarna på plåt med bakplåtspapper, platta till dem.

Den här typen av bröd med mjukt inkråm och yta ska helst jäsa varmt och fuktigt utan drag. Ett bra knep är att sätta på ugnen bara en liten stund och sedan stänga av den så att den är ca 30 grader varm. Det brukar jag göra när jag jäser bullar hemma, eller har en deg som inte riktigt vill komma igång. Allra bäst blir det om du sätter en skål hett vatten i botten på ugnen, då blir det både varmt och fuktigt – optimala förhållanden för bra jäsning. Räkna med att det tar cirka en timme att jäsa klart.

Och glöm nu inte bara att ta ut dem innan du sätter ugnen på 230° inför avbaket. Pensla bröden med ägg (med en skvätt vatten och en nypa salt i). Sätt in bröden i ugnen, sänk till 210°C och baka till gyllenbrun färg, 6–8 minuter.

burgare_3193

Det blev en helt fantastiskt god hamburgare. Vi hade en del fina tillbehör också:

  • stekt bacon från Gudmundsgården
  • plommontomat i skivor
  • cheddarost
  • silverlök i ringar
  • amerikansk gul senap
  • sallad
  • Stokes ketchup
  • hemgjord majonnäs
  • picklad gurka

jullunch_3196

Välförtjänt paus en hård arbetsdag så här precis före jul. Från vänster: Daniel (på Slöinge Kafferosteri som råkade vara på plats för att brygga smakprover), Tilda, Ante, Louise, Gustav och Linnea.

3 reaktioner på ”Hamburgare på riktigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s