Sportlov med svart sirapslimpa

svartsirapslimpa

Vecka åtta sprang iväg och det blev inte så mycket sportlov för den här familjen. Vi hade planer på att åka skidor eller ta en tur till Köpenhamn, men alla stupade i förkylning. Typiskt.

Men vi kan iallafall trösta oss med det bästa sportlovsmellanmålet man kan tänka sig – sirapslimpa med prickig korv och varm choklad. Givetvis i Solhagas version med en riktig kvalitetslimpa, Tokajsalami från Gudmundsgården och varm choklad på Valrhona kakao.

Svart sirapslimpa
500 g vatten
700 g vetemjöl
175 g fint rågmjöl
125 g vetesurdeg
100 g svart sirap (eller mörk)
60 g rumsvarmt smör
10 g jäst
25 g salt

Knåda allt utom salt i cirka 10 minuter i degblandare. Tillsätt saltet och knåda lite snabbare i några minuter till.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma sedan till avlånga bröd och lägg med skarven neråt på vetemjöl.

Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i cirka 30 minuter.

limpa_3711

Jag måste säga att mjuk limpa är en väldigt skön kontrast till allt det knapriga brödet jag bakar i vanliga fall. Smör och sirap ger ett mjukt och trevligt inkråm.

mello

Det har varit en fin vecka ändå. Innan vi blev sjuka hann vi med att gå på Melodifestivalen i Göteborg. Alla håller upp sina iphone-ficklampor medan CajsaStina Åkerström sjunger.

franskbrodsprovning2

I söndags fyllde Solhaga Stenugnsbageri tre år, vilket vi firade genom att inte fira alls faktiskt. Det kändes ganska bra att inte vara på plats, utan istället vakna upp hemma hos min bror Kaspar med familj. Vi hade med oss Solhagas franskbröd till frukosten och gjorde en jämförelse med Pågen Rost´n Toast. Solhaga vann med 10-6. Jag har själv väldigt svårt att göra en seriös och opartisk bedömning men de andra tycker att det var bättre smak på Solhagas, som vid rostning får den perfekta krispigheten på ytan kombinerat med den rätta sega konsistensen inuti. Och så känns det ju gott att det inte är några e-nummer och annat konstigt i den.

heyhoney_3664

Man kan tro att vi har det lugnt så här på vintern, men det är väldigt intensivt just nu. Sommaren ska förberedas, och i tisdags kom VivecaHey Honey på besök. Hon ska nämligen ordna med en bigård så att vi kan få vår egen honung här på Ågatan. Vi traskade runt nere vid Suseån för att hitta den perfekta platsen. Troligtvis blir det på grannens tomt i ett soligt och vindskyddat läge en liten bit från vattnet. Bina kommer att göra gott för våra trädgårdar och i början av juli finns den första skörden av honung till försäljning i butiken. Kommer att sitta som en smäck till det rostade franskbrödet!

En reaktion på ”Sportlov med svart sirapslimpa

  1. haha lustigt i lite mer än en vecka har jag gått och varit sugen på sirapslimpa och gått och klurat på vart jag ska fina ett bra recept och så bara så där så kommer du upp med recept på just sirapslimpa då måste det ju helt enkelt vara meningen att jag ska testa detta recept :) !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s