Lyxkanelbullen

Fjärde oktober är en stor dag i bageribranschen, men en ännu större dag för mig privat. Det var ju då jag blev mamma, idag för 17 år sedan. När Max föddes fanns det inget som hette kanelbullens dag, men visst är det lite roligt att som bagare kunna stoltsera med att fått bullen ur ugnen just detta datum.

På Solhaga hade vi bullat upp som vanligt med vår stora och saftiga kanelbulle.

Dessutom blev det en lyxvariant, som jag tänkte att ni skulle få receptet på idag.

Mina tre bästa tips för en bra bulle:
1. Smält inte smöret, tillsätt det rumsvarmt i stället. Smält smör tynger ner glutentrådarna och ger en kompakt bulle.
2. Knåda degen länge, helst i maskin. Den ska gå att dra ut till en tunn hinna som man nästan kan se igenom.
3. Snåla inte på fyllningen.

Vetedeg
500 g kall standardmjölk
1100 g vetemjöl
200 g socker
200 g mjukt smör
50 g jäst
8 g salt
15 g grovmalen kardemumma (allra bäst blir det om du stöter hela kardemummakärnor i mortel)

Fyllning med brynt smör och mandelmassa
250 g smör
250 g mandelmassa
20–40 g kanel (minst 3 msk)

Bryn smöret i en kastrull, tills det börjar bli mörkt och dofta nötigt. Kyl ner över natten tills det stelnar, men ta gärna fram det i tid så att det blir rumsvarmt lagom till att du ska blanda fyllningen. Kör mandelmassan mjuk i en assistent med vinge och tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget. Tillsätt kanel.

Du behöver också flagad mandel och pärlsocker till dekoration.

Lös jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda i maskin 10–15 minuter, eventuellt längre om det behövs. Det är viktigt att degen är elastisk och inte för torr, tillsätt mer mjölk redan i början om det behövs. .

Platta ut degen på en plåt som du plastar in och låter vila i kylen i 30 minuter. Detta gör att degen spänner av och går lättare att kavla. Kavla ut till en längd som blir cirka 40 cm på höjden. Bred på fyllning på 2/3, vik till ett treslag. Jämna till med en kavel så att du får så långa remsor du vill ha. Skär upp remsor, smidigast är att använda ett pizzahjul. på Solhaga väger bullarna cirka 90 gram, men 50-60 gram kan vara alldeles lagom för en hemmabulle. Snurra bullarna som du vill och sätt dem på plåt med bakplåtspapper och lagom avstånd.

Jäs upp i rumstemperatur, gärna i ett utrymme som är varmt och fuktigt, tills de nästan  har dubblat sin storlek.

Vispa ihop ett par ägg med en skvätt vatten och en liten nypa salt. Pensla de färdigjästa bullarna, strö över pärlsocker och flagad mandel. Sätt in dem i 230° varm ugn i 7–10 minuter (beroende på storlek) tills de fått gyllenbrun färg. Var noga med att inte baka dem för länge.

Precis efter bakningen penslar vi bullarna med en sockerlag där urskrapade vaniljstänger får ligga och dra. Doftar makalöst gott.

Så fort bullarna svalnat plastas de in för att hålla sig saftiga hela dagen.

Dagen började 05.45 i trågarhörnet för min del. Men givetvis var jag tvungen att springa upp till Max rum med en bricka. Macka, lyxkanelbulle och mjölk.

Jag vet inte vad som hände, men efter redan två timmar hade vi sålt fler bullar än på hela kanelbullens dag förra året.

Vi fick sätta mera deg, jäsa upp och baka av nya. Det räckte precis ända till slutet!

Jag skulle fotografera till det här inlägget och råkade lämna fatet med fyra bullar på diskbänken obevakat någon minut. Plötsligt var det bara en bulle kvar, för Bennny ville också fira.

På lunchen smet jag iväg på en liten utflykt med Karin som jobbade här på Solhaga innan. Vi satte oss ute i den fina oktobernaturen med macka och kaffe.

Efter det blev det ett besök med fina samtal om trädgård och grön rehab hos Josefin GavieLilla Hälsoträdgården i Heberg. Hon har levererat fina fredagsbuketter till försäljning hos oss och Borgmästargården den här hösten. Nu var det sista chansen att se allting blomma, för snart kommer frosten. Berättar mer om det i nästa inlägg!

2 reaktioner på ”Lyxkanelbullen

 1. Bullfest bullfest hela dan…
  Jag åt bara två Kanelbullar….
  Två rågmackor..
  Banan..
  Soppa och Surdegsmacka…
  En Brownie..
  Rostas Ugnspotatis Hemslagen Bea och två glas rött…
  Jo jag är mätt…..1.63 :)

  1. Tycker att det låter som en fin fredagsmeny! Det blev faktiskt ingen kanelbulle till mig, vi skulle ut och äta texmex nu ikväll så jag fick spara mig… :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s