Fiberfrö

fiberfro_4274

Det finns fredagar då allting bara är bra. Då ens dotter utbrister vid frukostbordet att Mamma, det här var det bästa du någonsin har bakat. Då alla rabatter är rensade och gräset klippt. Då bygget av det nya huset bara flyter på hantverkarna säger att det löser vi när jag inte riktigt kan svara på deras frågor. Och alla i bageriet verkar glada även om jag har missat att styra upp schemat.

Här kommer receptet på brödet som Myra tyckte var det nästa någonsin. Ja, ni förstår vilken tyngd detta någonsin har med tanke på att det finns över 200 brödrecept på den här bloggen. Jag har använt den ekologiska fiberbakblandningen från Urtekram som jag hittade i Danmark förra veckan.

Fiberfrö

Dag 1 – Blötläggning
350 g vatten
170 g krossad råg
100 g vetemjöl
20 g salt
125 g fiberbakblandning
Blanda ihop och låt stå över natten. Glöm inte mata vetesurdegen

Dag 2 – Bortgörning
150 g vatten
550 g vetemjöl
150 g vetesurdeg
10 g jäst
30 g honung

Kör i blandaren på långsam hastighet i 10 minuter, sedan snabbare i 5 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda och låt vila i 60 minuter. Dela degen i två delar, forma till limpor, doppa ovansidan i fiberbakblandning och lägg dem med fröna neråt i en bakduk. Dra upp duken mellan bröden så att de stöttar varandra under jäsningen. Låt jäsa i rumstemperatur eller i kyl över natten.

Sätt ugnen på 275°C. Vänd upp bröden så att frösidan kommer uppåt. Gör några snitt, sätt in bröden på en baksten eller varm plåt, spruta in vatten och sänk till 200°. Baka i 30–40  minuter eller till en innertemperatur på 98°C.

fiberfro_4277

Saftigt inkråm.

fiberbakblandning_4249

Om du inte hittar just exakt den här påsen kan du göra en egen bakblandning på olika typer av flingor och fröer. Den här innehåller majsflingor, krossad havre, linfrö, hampafrö och chiafrö.

myra_4268

Mätt och nöjd Myra på väg till skolan.

bygget_4226

Full fart på bygget av det nya huset. Det är gedigna trämaterial rakt igenom, och gamla spegeldörrar har vi köpt in. Vi vill att det ska kännas som om huset alltid har stått här.

murstocken_4224

Vi var lite osäkra på om vi skulle kosta på oss murstock och gammaldags kamin. Blir det för dyrt? Kommer vi att ångra oss om vi inte gör det? Jag tror att vi kommer att vara väldigt glada över att vi satsade. På väggen bakom har jag provmålat med varmgrå linoljefärg i en kulör som vi har specialbeställt från Ottossons Färgmakeri, NCS S2005-Y50R. Jag tror att det blir perfekt.

antemalar_4203

Vi har jobbat hårt med att grundmåla allting den här veckan. Långa arbetsdagar på våra dagjobb, och sedan ett pass målning på kvällarna. Det känns som att vi verkligen behöver vara lite lediga, så strax ska vi sätta oss i bilen och fara till Stockholm. Det blir vänner, familj och god mat hela helgen. Vi ses!

2 reaktioner på ”Fiberfrö

 1. Finaste Myra!
  Så ni sliter, men bra blir det!
  Ni är helt klart värde en semester..och har ni vägarna förbi Säffle så messa mig, och kika in på en fika! Kram Gizze

 2. Hej Sara !
  Jätte vackert bröd !

  Min deg har vilat en timme,men jag tycker inte att den har jäst något.
  Limporna jäser nu i skåpet övanför kylen,men jag undrar hur länge ska de jäsa ? Jag hade ingen färskt jäst,så jag anväde 2 tsk torr jäst ist.
  Kan man strunta i jästen nästa gång och använda bara surdegen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s