Julknäcke med vört

advent01_knacke_4902

Det är första advent på Solhaga, och jag tänkte fira genom att presentera en av årets nyheter – ett julknäcke med vört och klassiska vörtkryddor. Det är helt fantastiskt gott och passar till alla julbordets pålägg. Vi gör det här knäcket i lite större flak, men ännu finare blir det att stansa ut bitar med pepparkaksformar. Lite för pilligt att hålla på med för oss i bageriet, men hemmavid i mindre skala är det ju fullt möjligt.

Vörtknäcke
20 bitar

250 g vatten
250 g rågsurdeg
20 g jäst
375  g grahamsmjöl
225 g vetemjöl
30 g flytande vört
7 g pomerans
5 g ingefära
4 g kardemumma
2 g nejlika
10 g salt

Kör allting i degblandare i 10-15 minuter. Låt degen vila i lätt inoljad låda i 60 minuter. Vik ihop och pressa ur luften. Låt vial ytterligare 60 minuter.

Dela degen i bitar på cirka 50 g. Kavla ut till 1 mm tjocklek, använd mycket mjöl. Baka på plåt i 230°C i 8–10 minuter, eller till rätt färg.

vortknacke_web

Sköra och knapriga.

sara_ante_spex

Så här har ni aldrig sett oss förut! Ante och jag är också lite sköra idag, efter gårdagens återförening med gamla vänner i Filosofspexet i Göteborg. Det var faktiskt där vi träffades första gången för 20 år sedan, en sen kväll i källaren på Kåren i Göteborg. Jag var 19, han 26, och redan efter trekvart hade han bestämt sig för att vi skulle gifta oss. Det tog ett par år innan jag var lika övertygad. Men så småningom började jag lägga märke till hur roligt och spännande allting blev när Ante var med. Och så är det fortfarande.

Lagom till festen igår lyckades jag rota fram originalkläderna från 1994. Klänningen syddes när jag skulle dirigera orkestern i filosofspexet Bellman 1994. Ante har på sig kostym, inköpt i London och oerhört modern för sin tid. Den hade han på sig under vår första dejt på Cappuccino vid Kopparmärra samma år. Själv brukar han kalla den för Ace of base-kostymen.

spex_snapsvisor

Studentikost värre med OP och punsch i små plastmuggar, sång och skratt med många fina vänner kring bordet.

5 reaktioner på ”Julknäcke med vört

  1. Hi sara,ich schreibe aus Kiel (D) und liebe Deinen Block und Dein Glück in einer Bäckerei zu arbeiten!
    Ich habe eine Frage zu Deinem Julknäckerezept: am Anfang stwehen 250g und nichts dahinter? Und was ist die flüssige Würze, gibt es so etwas in Deutschland? Freue mich sehr über eine Antwort! Liebe Adventgrüsse Zoe

  2. Hi Zoe, vielen dank für deine Frage! Ich glaube daß Google Translate nicht perfekt übersetzen kann… :) 250 g wasser und 250 g Roggensauerteig. ”Würtze” soll villeicht ”Wört” sein, es ist ein deutsches Wort. In Schweden sagen wir ”Vört”. Es ist eine viskose Flüssichkeit, bei der Herstellung von Bier gewonnen. Du kannst auch Honig nehmen. Viel Glück!

  3. Ohhh….das Julknäcke schmeckt so gut! Mein absoluter Favorit ist das Knäcke mit den fünf verschiedenen Salzen(am liebsten mögen wir es mit salz und Zitronenschale drauf)! Liebe Grüsse Zoe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s