Sju sorters pepparkakor, no 4

franskapepparkakor_4758

Detta recept har jag fått av Jan Hedh, och jag tror faktiskt att detta är den absolut godaste småkaka jag vet, alla kategorier. Det är något med konsistensen, och hur de små bitarna av apelsinskal ger lite tuggmotstånd.

Franska pepparkakor

225 g smör
75 g florsocker
75 g farinsocker
5 g malen kanel
3 g malen ingefära
3 g malda kryddnejlikor
250 g vetemjöl
1 g bikarbonat
100 g oskalad hel mandel
50 g hackade syltade apelsinskal

Sikta ner florsockret i det rumstempererade smöret. Tillsätt farinsocker och kryddor. Sikta mjölet i en annan skål och blanda med bikarbonatet. Arbeta till en smidig deg, och tillsätt mandel och apelsinskal allra sist. Forma till längder, 6 cm breda och 3 cm höga. Frys dem i cirka 2 timmar.

Sätt ugnen på 200°. Skär pepparkakorna med en vass kniv i skivor på cirka 12 gram. Baka på plåtar med bakplåtspapper i cirka 10 minuter till gyllenbrun färg.

butik_apelsiner_5031

Och apropå apelsiner. Våra juldekorationer i år har tema råvaror. På bordet ligger apelsiner med hela nejlikor.

butik_apple_5043

I fönstren hänger polerade röda äpplen, och i vasen röda nypon från trädgården.

 

4 reaktioner på ”Sju sorters pepparkakor, no 4

  1. Tack för recept på skurna pepparkakor, har testat många genom åren men aldrig riktigt varit nöjd. Jag provar dessa, syltade apelsinskal i låter grymt gott!

  2. Åh så mysigt och gott…tänkte göra en andra omgång pepparkakor här, får nog bli lite skurna med mandel också…
    Mysiga dekorationer…jag brukar även ha nejlikor i äpplen ibland..även om de inte håller många dagar…

    Fin onsdag! Kram Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s