Ägg

blasfix

Här ska ni få tips på påskens viktigaste pryl enligt mig – en liten tysk mojäng som heter Blas-Fix. I min släkt har vi nämligen alltid målat ägg på påsk, och innan blas-fixen fanns föregicks målningen av en mycket smärtsam process. För att tömma ägget gjordes små hål med en synål i toppen och botten på ägget. Sedan stod de vuxna (oftast mamma och mormor) och försökte blåsa in luft genom det övre hålet, tills hinnan brast och äggets innehåll började rinna ut genom det undre. Därför var det något av en revolution i familjen när det visade sig finnas ett enklare sätt. Mormor har köpt upp ett helt lager blas-fixar, upptäckte vi nu när vi fått ärva hennes äggsamling. Med denna smarta grej behöver man nämligen bara göra ett enda hål i toppen på ägget, sedan sticka in nålen och pumpa in luft, varpå vita och gula lätt rinner ut. Självklart sparade jag allthop, till äggstrykning som jag kommer att behöva till avbaket imorgon.

solhaga_agg_8237

Idag målades äggen i sällskap av Mette och Ellen. Allra enklast är att måla med täckande och snabbtorkande hobbyfärg, men tyvärr hittade jag dem vi använde förra året. Men akvarellfärger av bra kvalitet funkar också, man får måla lager på lager och göra som Myra – torka med hårfön emellan. Märk äggen med initaler och årtal, det blir riktigt festligt efter några år när man kan gå tillbaka i historien. Särskilt eftersom motiven ofta hänger ihop med vad som var aktuellt i livet just då.

agg2015

Årets ägg. Myra gjorde ett blå/grönt och ett gul/svart, och jag ett rött med en fågel För att hänga upp äggen tar man en avbruten tändsticka, knyter en sytråd runt den, petar ner i det övre hålet så att stickan liksom sätter sig på tvären. Sedan är det bara att hänga upp i påskriset, eller som vi gör – i takkronan över matbordet.

agg_5532

Jag är egentligen ganska sparsam med dekorationer både till jul och påsk. Men i år shoppade jag loss på min svägerskas seconad hand-butik Villa Retro och fick med mig nästan alla marmorerade ägg hon hade på lager. Sagolikt fina!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s