Pizza och konferens

pizza_5653

Solhaga växer vidare. Vi bakar mer och mer, och våra kunder frågar efter nya saker. Till exempel efter möjligheter att fika med lite större grupper, komma på studiebesök eller ha möte eller konferens. Det är många som färdas längs E6 och vill träffas någonstans på vägen, gärna under lite mer personliga och unika omständigheter vad gäller både mat och miljö. Kanske kombinerat med en rolig aktivitet i bageriet, och vill man övernatta finns Slöinge Pensionat bara ett stenkast härifrån.

konferens_5102

Så idag invigdes äntligen det nya konferenkonceptet i vårt nybyggda gårdshus här på Solhaga. Det mysiga allrummet med kök och kamin kan numera lätt förvandlas till ett fullfjädrat konferensrum genom att whiteboard och projektor plockas fram, och duk hissas ner från taket med ett enkelt knapptryck. Passar fint för grupper på upp till 10 personer.

kavling_7314

Först ut att prova detta var ledningsgrupen på Tomal AB i Vessigebro. Vi började klockan tolv med att baka lunchpizza i bageriet under ledning av Marcus Nordgren, som ju är både bagare här på Solhaga och ägare till Prostens Pizza i Skrea, som han driver tillsammans med sin fru Lisa Lemke på somrar och utvalda helger under året. Här tänkte vi dela med oss av dagens fördjupning i den perfekta pizzan.

Pizzadeg, version 1
Det är vi på Solhaga som förser Prostens pizza med deg, samma som vi bakar baguetter på. Den här räcker till 10 pizzor. Om du inte tänker göra så många kan du baka bröd av resten, eller frysa in ojästa pizzaklumpar till ett senare tillfälle.

Dag 1 – Poolish (fördeg), ca 15 timmar innan baket
240 g  kallt vatten
240 g vetemjöl special
2 g jäst

Blanda ihop med en visp, täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 15 timmar. Fördegen är klar när den dubblat sin storlek och börjat sjunka lite på mitten. Om du vill att det ska gå snabbare kan du tillsätta mer jäst och använda varmare vatten.

Dag 2 – bortgörning
680 g vetemjöl special eller liknande
400 g vatten
6 g jäst
18 g salt

Blanda fördegen med vetemjöl, vatten och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3–5 minuter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 30 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 30 minuter.

Lägg degen på mjölat bakbord och dela i 150 g stora bitar. Rundriv dem lite lätt och platta till dem, låt vila under duk tills de är redo att kavlas ut.

Pizzadeg, version 2
Det här är en lite snabbare variant på pizzadeg, hämtad från Jan Hedh. Räcker till 4 pizzor.

Fördeg
25 g jäst
3/4 dl (75 g) vatten
1 1/4 dl (75 g) vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet och vispa ihop med mjölet till en jämn smet. Låt jäsa övertäckt med plast i 1 timme i rumstemperatur.

Bortgörning
5 1/2 dl (325 g) vetemjöl
1 3/4 dl (175 g) vatten
1/2 msk (10 g) salt

Blanda fördegen med vetemjöl och vatten i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3–5 minuter.

pizza_enkel_7283

Det är viktigt att pizzadegen kavlas riktigt tunt och att man använder mycket mjöl vid utkavlingen så att den inte fastnar i bordet. Om det ändå skulle gå hål på den, lappa ihop genom att trycka samman degen runt hålen och fortsätt kavla. Less is more gäller vid pizzabak, så fort man lastar på för mycket saker eller väntar för länge med att sätta in pizzan, suger degen upp fukt från fyllningen och får inte sin rätta krispighet. Jobba snabbt och ha allting till hands. Tomatsås och ett tunt lager riven ost räcker i princip, så kan man toppa med andra godsaker precis efter själva bakningen.

Värmen är viktig – sätt ugnen på maxvärme och låt en plåt eller baksten vara inne. Lägg sedan pizzan på en bricka med bakplåtspapper, lägg på topping och skjutsa in både pizza och papper direkt på stenen eller plåten. Då får pizzan den direkta värme som behövs för att den ska bli krispig och välgräddad.

Prostens bästa tomatsås
Denna kallmixade tomatsås är otroligt enkel att göra, men det är viktigt att använda krossade tomater av bra kvalitet.

1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 msk tomatpuré
2 rivna vitlöksklyftor
1 dl finhackad färsk basilika
1 1/2 dl finriven parmesan eller grana padano
salt och nymalen svartpeppar
en skvätt olivolja

Häll alla ingredienser i en skål och mixa. Smaka av med ordentligt med salt och peppar. Den ska vara riktigt smakrik och välkryddad, eftersom det bara är ett mycket tunt lager som används på pizzan. Om det blir något över, frys in eller använd till köttfärssås.

pizzabak_7307

Den ena pizzan efter den andra åkte in i ugnen och gick åt ungefär i samma takt som de blev klara. Och så höll vi på tills alla var mätta och det blivit dags för möte ute i gårdshuset. Vi använde även creme fraiche istället för tomatsås på vissa pizzor, så kallad pizza bianco. Och så våra lokala råvaror – salami och lufttorkad skinka från Gudmundsgården, rökt bog från Mostorps Gård, och ost från Skrea Ost. Samt lite ruccola och babyspenat som topping efteråt. Vansinnigt gott!

lisa_7238

Om du är nyfiken på fler recept från Prostens Pizza och livet på Prästgården i Skrea, läs Lisas helt nya bok Lisa på Landet. Här är bild från releasepartyt i lördags.

lisa_5646

Makalöst fin bok med så mycket gott och bilder av fotograf Magnus Carlsson.

 

6 reaktioner på ”Pizza och konferens

 1. Hej Sara!
  Jag är jätteintresserad av att starta ett bageri!
  Det första som kommer upp är din hemsida när man söker på att störta ett bageri! Så jag tänkte varför inte fråga någon som lyckats? :)
  Har du någon mail som man kan nå dig på? Cedergren93@hotmail.com är min!

  Ser fram emot att höra från dig!
  Mvh Julia Cedergren

 2. Tack Sara för en fantastiskt trevlig konferens med pizzabak!
  Jag, tillsammans med Tomals ledningsgrupp, är mycket nöjda. Tack vare Er inspirerande miljö och upplyftande service fick vi till ett givande möte med många bra beslut. Ursäkta att vi satt lite länge, men kommer gärna tillbaks igen för nya möten. Kan rekommenderas till fler

  1. Tack Teddy, det var riktigt kul att ha er här, det kändes bara fint att ni ville stanna lite extra länge. Ni är så välkomna igen! :)

 3. Hej! Om man gör version ett av degen, den som tar längre tid, kan man i det sista momentet låta den vila i kylskåp ett par timmar tills den ska bakas ut?

 4. Hej Ulrika! Det går jättebra. Du kan vila alla sorters degar innan utbakning, när du sätter dem i kyl stannar jäsningen av och smakerna utvecklas långsammare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s