Kaffebeslut

kaffe_5606

Min vardag som företagare handlar nästan konstant om att fatta olika sorters beslut. Jag vrider och vänder på allting och försöker hushålla med mig själv, medarbetare och pengar så klokt som det bara går. I höstas fick jag chansen att köpa en espressomaskin till ett bra pris och nappade direkt, ganska givet eftersom vi har Slöinge Kafferosteri på andra sidan parken. Men i vår vanliga bryggare har vi fortsatt med Classic Arvid Nordqvist, vilket faktiskt har gjort lite ont i själen eftersom det är så stor skillnad ur så många aspekter.

För att kunna köpa ett bättre kaffe gjorde jag helt enkelt om min budget och kapade på kostnaderna för mjöl istället. Vi har tidigare haft både ekologiskt och konventionellt vetemjöl från Berte Qvarn, och från och med nu är det bara konventionellt som gäller. Det är ett par kronor billigare per kilo, och på ett år blir det väldigt mycket pengar. Pengar som vi från och med idag istället använder till att köpa ett ekologiskt, rättvist producerat och fantastiskt gott kaffe från Jorge Lagos i Nicaragua.

Det är kanske ett kontroversiellt beslut som går stick i stäv med hela hantverksbagaridealet. Men jag tänker så här – mjölet kommer fortfarande från halländska bönder nära oss, och jag känner flera av dem personligen. Pengarna gör större skillnad i världen om de går till Jorge Lagos, och kan vi samtidigt gynna Slöinge Kafferosteri och utvecklingen i den här bygden blir det dubbelt bra. Dessutom bakar vi ju fortfarande en hel del på andra ekologiska mjöler, bland annat vårt Slöingebröd som är helt och hållet ekologiskt.

kaffe_jorge

Från och med idag kommer alltså allt vårt kaffe från en och samma gård i Nicaragua. Jorge Lagos ärvde gården efter sin far 2007 och har på några år gjort den till en av landets främsta. Naturliga vattenkällor används till bevattning och tvättning av detta ekologiska kaffe som odlas under optimala förhållanden under skyddande träd. Efter varsam rostning på Slöinge Kafferosteri får vi ett välbalanserat kaffe med toner av nötter, nougat, karamell och stenfrukt. Vi använder den mörkrostade versionen i espressomaskinen och den lättrostade till brygg. Och så maler vi bönorna precis innan vi brygger, vilket gör att smakerna framträder ännu mer. Båda versionerna finns att köpa i butiken också, och vi maler åt kunderna i den grad som de behöver.

kaffekoppning_7039

Det var ett stort och viktigt beslut, och vi provade många kaffesorter innan vi bestämde oss. Daniel Eråker från Slöinge Kafferosteri höll en koppning där vi blindtestade oss fram till det kaffe som passar bäst för Solhaga. Daniel rostar kaffe från hela världen, och det är stor skillnad i smak mellan olika kontinenter. De afrikanska sorterna är ofta syrligare med inslag av frukt och bär, vilket kan vara svårt att ta till sig för en svensk kaffepublik som traditionellt är vana vid ett ganska mörkt och hårt rostat bryggkaffe. Då passar de sydamerikanska bättre med sina lite snällare toner av nötter och choklad. Jag är så  otroligt nöjd med det nya kaffet, och nu ska det blir väldigt spännande att se vad våra gäster säger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s