Grova och kompakta bröd förekommer inte så ofta på den här bloggen som ni kanske har märkt. Jag har en förkärlek till de ljusa och luftiga bröden som vecklar ut sig till fantastiska formationer beroende på hur man formar eller snittar. Men igår hade FABO (Falkenbergsbostäder) sin årliga vårfest, och hade bett mig om att ta fram ett speciellt FABO-bröd. Det skulle vara grovt, nyttigt och mättande för alla som jobbar hårt med underhåll av fastigheter både ute och inne året runt. Så här har ni resultatet.
Fem frö
Blötläggning, dag 1
500 g vatten
500 g rågkross
50 g solrosfrö
50 g chiafrö
50 g pumpafrö
50 g vallmofrö
50 g sesamfrö
30 g salt
Häll vattnet över de torra ingredienserna, och låt stå över natten.
Bortgörning, dag 2
200–240 g vatten
150 g rågsurdeg
300 g dinkelsikt
25 g jäst
Kör degen länge i degblandare, 45 minuter. Låt degen jäsa i bunken 2–3 timmar. (Sätt på ugnen när det är en halvtimme kvar). Smörj ett par bakformar. Dela upp den jästa degen i två utan att pressa ur för mycket luft. Doppa ovansidan i fröblandning och lägg försiktigt ner i formen.
Sätt in bröden på 260°C och spruta in rikligt med vatten samtidigt. Sänk värmen till 190° och baka i cirka 75 minuter, eller till en innertemperatur på 98°. Hur snabbt det går kan variera beroende på hur stora bröden är.
Låt bröden svalna, lägg dem sedan i plastpåse och låt vila till nästa dag innan du skär upp dem. Brödet är hållbart i upp till en vecka, men lämna gärna plastpåsen lite öppen så att brödet får lite luft.
Deltagarna på festen fick gå en poängpromenad, där Solhaga var ett av stoppen, och svara på en klurig fråga där det gällde att smaka på brödet för att utröna vilka frön det innehåller. Tyvärr har jag igen bild från detta – det kom nämligen ett mejl sent på eftermiddagen som gjorde att jag helt tappade fattningen och glömde allting jag hade tänkt göra resten av dagen.
I veckan fick vi veta att vi kommit med i årets upplaga av White Guide Café. Sex caféer i Halland blev omnämnda, och det roliga var att även Äppelgården Café & Musteri (som ligger ett stenkast härifrån) är med i år. Det betyder alltså att 100% av caféerna i lilla Slöinge är med i White Guide vilket borde innebära att denna lilla håla överlägset toppar ligan över orter med flest White Guide-caféer per capita. Bara detta är ju helt fantastiskt!
Men så delas det ut priser också, på en gala i Stockholm den 8 juni, och det var med stor nyfikenhet jag satt uppe på kontoret och läste pressmeddelandet från White Guide för att se vilka av mina kollegor som var nominerade. När jag kom till sista raden höll jag på att trilla av stolen. VA?! Kan det stämma?! Jag fick läsa flera gånger och nypa mig i armen. Sedan störtade jag ner för trappan och ropade okontrollerat efter Karin som stod nere i kassan. Det blev spontana applåder från kunderna i butiken och många fina lyckönskningar. Jag är så obeskrivligt glad! Att vara med i det här sammanhanget, vid sidan av fantastsiska bagerier som Green Rabbit, Bageri Petrus och St. Jakobs är mycket stort för mig.
Jag menar, vi som jobbar här är ju inte ens bagare från början. Den enda av oss just nu som har något slags formell utbildning är Sandra, som gått vuxenutbildningen till bagare och konditor i Falkenberg. Marcus och Johan är kockar och jag är självlärd. Och Karin, Mathilda och Tilda som jobbar i kassan har lärt sig en hel del under resans gång. Det är tack vare det här gänget som hjulen på Solhaga snurrar dag efter dag. Med ambition, nyfikenhet, gott humör, och omtanke om varandra. Jag är lyckligt lottad som får ha dem här.
På Solhaga denna lördag: Sandra, som siktar på att ta gesällen nästa år. Mathilda som pluggar till personalvetare, men som också blivit en fena på att tråga, snurra kardemummabullar och slå upp bröd. Och Tilda som är butikschef och en klippa på alla sätt. Tack!
Grattis! Välförtjänt på alla sätt och vis! Ni ÄR fantastiska!
Vilken fräsch bild! Härligt! : )
Så glad åt er nominering Sara!
Spännande nu!
Värmlandskram från Gizze
Grattis!
Tilda är den bästa butikschef som finns, alltid med ett trevligt bemötande
Ni är så värda denna nominering och jag håller tummarna för en seger! :)
Så fina tjejer! Grattis till nomineringen.
Hej Sara! Undrar om det stämmer att den verkligen ska knådas 45 minuter? Varför i så fall? Kram Sara
Hej Sara! Det är jag igen ;) Jag håller på att baka brödet nu men kan ha gjort fel. Skulle fröblandningen från dag 1 vara i degen eller är den bara till för toppingen? Jag har nämligen haft den i degen nu. Eller har jag gjort rätt, och när du skriver ”doppa ovansidan i fröblandning” så är det en ny, torr blandning som avses?
Hej Sara! Nej, du har inte gjort fel, fröna ska vara i blötläggningen! Och så sparar du lite till topping, precis som du skriver, men det går också bra att toppa med lite grovt rågmjöl. Degen knådas 45 minuter, för att det bara är råg i. Då är det en annan process som inte har med gluten att göra, det är istället pentosaner som binder samman degen om man knådar riktigt länge. Så har jag lärt mig av Jan Hedh. Lycka till! :)
Tack Sara, du är grym! Så bra svar! Och brödet blev jättebra, annorlunda mot andra bröd! Måste googla pentosaner nu ;)
Hej, Sara! Det här brödet ser ju fantastiskt gott ut… jag ser att du svarat ovan på frågan varför brödet måste knådas i 45 minuter, men tror du att det finns någon annan metod om man inte har degblandare? Eller gäller det bara att kavla upp ärmarna och köra på?
För övrigt är denna hemsida, bageriet (som jag tyvärr aldrig besökt, då jag mycket sällan är i området) och dina tankar kring bröd som du publicerar här otroligt inspirerande (för att låta klyschig). För en brödnörd som jag är det guld värt att kunna spendera timmar med att bläddra runt på bloggen och läsa, så tack för allt du gör här!
Evelyn, vad glad jag blir ända in i hjärtat för dina fina ord om min blogg. Tack! Jag vet inte om det skulle funka att bara röra ihop det, kanske tar det längre tid att jäsa upp. Mitt tips är att bara prova! Om inte annat kanske du kan se det som en 45-minuters finslipning av diverse armmuskler inför beach 2017?