Dinkelbröd och marknad på Strömma Farmlodge

I dagarna har jag varit ute på vift för att presentera Solhagas nya lantbröd Dinkel. I fredags var det demo på ICA Kvantum i Falkenberg, och i lördags var vi på Farmers MarketStrömma Farmlodge  – ett av mina nya favoritställen här i Halland.

Vi tyckte helt enkelt att det var dags för ett nytt lantbröd, ett helt ekologiskt som bakas med en varsammare metod, men som ändå funkar för oss att producera i större mängd till skillnad från Slöingebrödet som jag berättade om i fredags. Till detta bröd tar vi mjöl från båda våra halländska kvarnar. Dinkelkross och hel dinkel från Limabacka Kvarn, ekologiskt vete och fullkornsdinkel från Berte Qvarn.

dinkel_4

Dinkel

Blötläggning, dag 1
100 g dinkelkross
100 g vatten, kallt

Skållning, dag 1
35 g hel dinkel
70 g vatten, kokande

Bortgörning, dag 2
660 g vatten
200 g vetesurdeg
10 g jäst, kan uteslutas
950 g ekologiskt vetemjöl
200 g fullkornsdinkel
35 g havssalt

Sila bort vattnet från dinkelkärnorna. Blanda allt utom salt och jäst med händerna eller en slev. Eller i degblandaren så att det precis går ihop. Låt ligga på autolys i ungefär en halvtimme. Tillsätt salt och eventuellt lite jäst och knåda kort tills allt är blandat. (Om du vill baka utan jäst kan du ha med saltet från början, och då behöver du inte använda degblandaren alls.)

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2–4 timmar, vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar. Forma till limpor och lägg med skarven uppåt i korg som du klär med kökshandduk. Mjöla lite lätt innan du lägger dit bröden.

Låt jäsa i rumstemperatur tills de är klara, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°C med plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Stryk ut vetemjöl jämnt över hela brödet och snitta.

Sätt in bröden på bakstenen eller plåten samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 250° och baka av i 30–35 minuter, tills skorpan är riktigt mörk och fin. Baka längre än vad du tror, det är i skorpan som smaken sitter.

stromma_0381Utanför Tvååker ligger Strömma Farmlodge, där en gammal kvarn blivit ett café och en lada en lokal för fester och konserter.

stromma_0378Eftersom det var första året som den här marknaden arrangerades var det ingen som riktigt visste hur många som skulle komma. Men vi hade strålande sol och tusentals besökare bara vällde in.

stromma_0374Inne i ladan stod Tilda och jag och sålde bröd. Allt var slut efter bara två timmar. Ante kom farande med det som blev över från bageriet, men även det sålde slut. Jag hade med en hink surdeg, och när även den var slutsåld i form av små surdegspåsar var det bara att stänga butiken och gå runt och hälsa på kollegorna.

byaregarden_0367Eva och Robert från Byaregårdens Brygghus. Snart finns deras lättöl och supergoda ginger beer på Solhaga.

martin_grill_0390Martin Nordh, vinnare av Grillmästarna i TV4, bjöd på jättegod pulled pork.

ebbot_0383På området fanns flera scener där det spelades musik, och här kunde barnen låta sig fotograferas som grönsaker i sällskap med en jammande Ebbot. Ja, detta säger väl ungefär allt om vilka fantastiska marknadsarrangörer vi har att göra med.

fagel00329Förutom mat och musik fanns det även massor av fint konsthantverk att titta på. Jag köpte med mig en fin fågel hem till Myra, signerad Hejnum Art, Letters & Prints.

fredrik_ralf_0393Glada miner framför Gudmundsgårdens korvvagn. Tilda, Fredrik jag och Ralf lyfter på hatten för den bästa marknad jag någonsin varit med på. Längtar redan till nästa år, och då tar vi med oss minst dubbelt så mycket bröd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s