Fallfrukt blev mandelkaka med plommonsylt

Det är fallfruktstid på Solhaga – vilket innebär att vi i vanlig ordning har gått ut på Facebook och efterlyst fallfrukt från närliggande trädgårdar. Flera vänliga människor har redan varit förbi, bland annat med superfina plommon som nu finns med i mandelkaka, mazariner och wienerbröd.

jennifer00327Och mer lär det kanske bli, för i morse kom Jennifer Erlandsson från P4 Radio Halland hit för att intervjua mig om just detta. Här sitter vi under äppelträdet och pratar fallfrukt.

Egentligen är det väl inte så märkvärdigt att ta tillvara på fallfrukt, det har människan gjort i alla tider. Varför ska vi beställa frukt som ska köras hit av lastbilar från stora grossister när det regnar råvaror i överflöd från träd och buskar omkring oss?

På Solhaga jobbar vi med ett antal olika grundrecept som vi varierar efter vad som finns, från och med att rabarbersäsongen drar igång någon gång i maj. En av byggstenarna i allt vi gör är sylt, så just nu kokar vi så mycket plommonsylt vi bara hinner. Vi kokar helt utan tillsatser, och fryser in så att det förhoppningsvis ska räcka hela vintern.

Här tänkte jag ge er receptet på mandelkakan uppe till vänster på bilden. Börja med att koka sylten.

Karamelliserad plommonsylt med vanilj och kardemumma
400 g socker
150 g vatten

1/4 vaniljstång av bra kvalitet, gärna Tahitivanilj
750 g plommon
1-2 tsk grovmalen kardemumma (kan såklart uteslutas om du inte gillar kardemumma)
1/2 citron

Lös upp sockret i vattnet, skrapa ur vaniljstången och lägg i. Koka till gyllenbrun färg.
Lägg i plommon (du kan låta hela plommonet koka med och plocka bort kärnorna efteråt) och citronsaft och koka till syltprov (låt lite sylt svalna på en tallrik, och dra med en sked i mitten av klicken. Färdigkokt sylt ska inte flyta ihop).

Det här receptet kan användas även till äpplen och annan fallfrukt. Det kan vara en bra idé att använda en bra termometer. Jag brukar koka sylten upp till 104°C och sedan vara vaksam på konsistensen, det är lite olika för olika frukter och bär när den är klar. Kanske föredrar du en fastare sylt, och då får man koka lite längre. Det allra bästa resultatet får man genom att koka max tre kilo frukt i en koppargryta över gaslåga, då går upphettningen snabbt.

plommon_00320

Mandelkaka
4 äggvitor
115 g smält smör
135 g florsocker
50 g vetemjöl eller något glutenfritt mjöl om du hellre vill göra den glutenfri
80 g mandelmjöl

Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda florsocker, mjöl och mandelmjöl i en skål.
Vispa äggvitorna tills det blir en fast smet, men inte så hårt som till maräng. Tillsätt smör och torra ingredienser i omgångar, och rör försiktigt med en slev precis så att det blandar sig men så att smeten ändå behåller luften.

Spritsa ut smeten i muffinsformar eller liknande. Fyll först botten av formen, spritsa dit en klick sylt, och sedan smet tills det fyller 3/4 av formen. Tryck ner några hela plommonbitar som dekoration och toppa med flagad mandel. Baka i 225°C i 13-16 minuter, tills det är fin färg på ytan.

smorgas_skrea

Min favoritsmörgås Skrea. Frukt & nöt med bondost från Skrea Ost och så plommonsylt och lite färska ärtskott.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s