Pastéis de nata

pasteis_bakbord_00512Idag hade turen kommit till Elin, längst till vänster i bild. Att bjuda på fredagsfest alltså. Vilket betyder att någon av oss som jobbar på Solhaga provar ett nytt recept, en ny råvara eller en ny teknik som kan inspirera de andra. Elin hade länge varit sugen på att göra portugisiska nationalbakverket Pastéis de nata, och nu var det dags. I hennes version innehåller den ljuvliga äggkrämen zest från apelsin, vilket gav oss alla en försmak av julen. Som ju närmar sig med stormsteg, bara knappt en månad kvar nu tills vi drar igång julsortimentet.

pasteldenata00499Pastéis de nata
Fritt översatt betyder det bakverk med kräm, och i singular heter det Pastel de nata.

Snabbsmördeg till bottnarna
När man ska göra en smördeg som används till den här typen av platta frasbottnar, behöver man inte banka smöret och kavla in det, man kan istället göra på ett enklare sätt, genom att tillsätta smöret direkt i degen och sedan kavla.

500 g vetemjöl
10 g salt
500 g kallt smör
200 g kallt vatten
2 äggulor (40 g)
10 g citronsaft
strösocker till kavling

Kör ihop allting i en hushållsassistent med vinge, eller kniv. Nu är det viktigt att köra ganska snabbt och inte för länge, för det får inte bli en jämn deg. Det ska vara synbara klumpar av smör i degen. Platta ut lite lätt, plasta in och lägg i kylen i minst två timmar.

Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock och vik ett treslag. Kavla ut en gång till och vik ytterligare ett treslag. Låt sedan degen vila en timme i kylen.

Ta fram degen, kavla två stycken treslag igen, och låt vila i kylen en timme.

Och sedan ytterligare en gång: Ta fram degen, kavla två stycken treslag igen, och låt vila i kylen en timme.

Kavla smördegen till 3 mm, stansa ut runda bitar och fodra mazarin- eller tarteformar. Nagga ordentligt med en gaffel.

Äggkräm
60 g (1 dl) vetemjöl
450 g (4,5 dl) mjölk
250 g (4,5 dl) strösocker
1 apelsin (zest)
3 kanelstänger
250 g (2,5 dl) vatten
1 vaniljstång
180 g (9 st) äggulor
3 g (3 nypor) salt

Rör ihop en liten del av mjölken med mjölet till en redning. Koka upp resten av mjölken, häll i redningen och rör tills det tjocknar.

Koka upp socker, kanestänger, vatten och zest från apelsinen till en sockerlag, koka inte för länge men ändå så att den börjat bubbla.

Vispa upp äggulorna.

Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i mjölkblandningen.

Tillsätt äggulorna i mjölkblandningen i omgångar, plus saltet.

Sjud försiktigt tills krämen tjocknar något. Koka inte.

Låt svalna, plasta över.

Häll i ca 2 msk fyllning i varje form. Baka i 250°C cirka 13 minuter. För att få lite extra färg kan du bränna på lite med en gasolbrännare på ytan. Pudra med lite florsocker och eventuellt kanel.

pasteisdenata00507Som vanligt efter provsmakningen frågade vi oss om detta är något som ska finnas i butiken i fortsättningen. Svaret blev ett enhälligt JA. Fantastiskt gott!

solhagatennis_00528Fredagsfesten fortsatte sedan på Slöinge Tennisklubb, som vi på Solhaga är stolta sponsorer av. Klubben ligger bara ett par hundra meter från bageriet, och drivs till stor del av ideella krafter. Uppslutningen kring tennisen är närmast total bland befolkningen i Slöinge. Byn har 1000 invånare, klubben har 500 medlemmar. Det började med två utomhusbanor och ett litet klubbhus, numera finns en hall med två inomhusbanor, pingisrum, gym och en alldeles nybyggd padelbana utomhus. Johan, jag, Tilda och Ante körde en omgång mixad dubbel med massor av fin energi från alla pastéis de nata vi satt i oss. Ännu en fredagstradition är född!

2 reaktioner på ”Pastéis de nata

  1. Åh, ett av mina absoluta favoritbakverk!!! Jag äter ohälsosamma mängder av dem när jag är i Portugal :-)
    Ytterligare en anledning till att besöka er igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s