Det är höstlov och jag är ledig med barnen. Vi skrotar runt i största allmänhet, och har ingenting planerat. Flera härliga spontanbesök har vi fått och jag har haft massor av tid till att stänga trädgården för säsongen. Dahliorna är uppgrävda, utemöbler ivägkörda för vinterförvaring, och den sista basilikan plockad.
Istället för att torka basilikan använder jag den till pesto.
Pesto med rostade hasselnötter
50 g basilika (ca 2 krukor)
50 g rostade hasselnötter
1 vitlöksklyfta
100 g riven parmesan
150 g rapsolja av god kvalitet
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen vitpeppar
Mixa ihop och häll upp i rena burkar. Täck över med olja så håller den sig längre.
Rosta tunna skivor surdegsbröd, bred på pesto och toppa med något trevligt, här blev det citronverbena. Väldigt fint när man ska dricka bubbel före maten.
Ett annat tips är att steka fisk i den – Ante gjorde häromdagen en helt underbar rimmad torsk på frysta filéer som han sedan täckte med pesto innan stekning. Kan också användas för att piffa upp vilken enkel pasta som helst. Misstänker starkt att mina två burkar kommer att vara slut innan november.