Mera nostalgi med risgrynsgröt och barkis

risgrynsgrot00371Jag har fått klagomål från mina barn. De tycker att vår frukostmeny är för tråkig, måste vi bara äta BRÖD hela tiden? Så igår kväll ställde sig curlingmamman vid spisen och gjorde ett rejält grötkok som kommer att räcka i några dagar. Fast jag kan inte låta bli att smyga in ett bröd ändå på ett hörn, för i min familj fick vi nämligen alltid barkis till gröten, med mycket smör på. Och den stadiga barkis som bakas på Solhaga är betydligt bättre än luftlimpan jag fick som liten, på det viset kan man iallfall inte säga att det var bättre förr.

kartotek00383Vissa använder google, jag har fått ärva mormors kartotek. Så här tyckte hon att man skulle man ha det ordnat, och givetvis fick jag ett likadant i present när jag flyttade hemifrån. Märkt på danska med ”Saras mad”, laddat med Gittes frikadeller och andra recept som hon tyckte att jag skulle ta med mig ut i livet.

risengrod00386Och givetvis fanns risgrynsgröten där, hämtat från en svensk tidning 1982. Jag kokade fyrdubbel sats, eftersom det ändå tar lite tid.

En stor gryta risgrynsgröt
6 dl grötris (från längst in i skafferiet med utgångsdatum 2013, men det gick bra ändå)
12 dl vatten
3 tsk salt
Kokas som vanligt under lock tills vattnet har kokat in. Tillsätt därefter
4 kanelstänger
50 g smör
2,2 liter standardmjölk i omgångar, låt puttra på mycket svag värme och häll på ny mjölk så snart gröten tjocknar.
Sedan tyckte mormor att man kunde ha i 1/2-1 dl socker och lite grädde för att lyxa till det lite extra, men det hoppade jag över. Jag gjorde till och med tvärtom, genom att späda ut mjölken med en halv liter vatten. Jag tycker nämligen inte att barnen behöver dricka ännu mer mjölk och äta ännu mer socker. Ja ni vet, hela den där överflödsproblematiken som inte fanns när mormor var ung.

Jag var lite orolig att barnen inte skulle gilla den hemkokta gröten, eftersom de sedan tidigare fått smak på industrigröt i plastkorv från affären, som jag egentligen tycker är klistrigt söt och med tillsatser dessutom. Men till min stora glädje blev det succé vid frukostbordet i morse.

vallmobrodBarkis (eller Vallmobröd som vi kallar det på Solhaga, där den bakas enligt recept som baguetten)

Dag 1 – Poolish (fördeg), ca 15 timmar innan baket
200 g vatten
200 g vetemjöl special
2 g jäst

Blanda ihop med en visp, täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 15 timmar. Fördegen är klar när den dubblat sin storlek och börjat sjunka lite på mitten.

Dag 2 – bortgörning
800 g vetemjöl special eller liknande
400 g vatten
120 g vetesurdeg
4 g jäst
20–25 g salt

Blanda fördegen med vetemjöl, vatten, surdeg och jäst i en degblandare på låg hastighet i cirka 10 minuter, eller för hand dubbelt så länge. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 3–5 minuter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda. Låt den vila i cirka 30 minuter, vik sedan in mot mitten, en gång från varje håll. Låt vila i ytterligare 30 minuter.

Lägg degen på mjölat bakbord och dela tre lika stora bitar. Platta ut varje bit lite lätt, rulla ihop den så att det blir en spänd limpa. Spraya den släta sidan med vatten och doppa i blå vallmofrö. Låt jäsa med frösidan neråt och skarven uppåt i jäskorg eller i duk så att bröden stöttar varandra under jäsningen. Då jäser de uppåt istället för åt sidorna. Låt jäsa i rumstemperatur i cirka 1,5 timme, eller helst i kyl över natten. De blir lättare att snitta om de är kalla.

Värm ugnen till 250° med en plåt inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande och snitta med en skarp kniv. Sätt in bröden på plåten eller bakstenen och spraya in rikligt med vatten samtidigt. Sänk värmen till 225°C och baka i cirka 30 minuter, öppna luckan några sekunder efter halva tiden för att släppa ut ånga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s