Citrontarte

Idag var det fredagsfest för tredje fredagen i rad här på Solhaga. Den här gången var det Marcus tur att plocka fram något extra gott, och han valde en av sina egna dessertfavoriter. Nämligen stjärnkocken Heston Blumenthals citrontarte.

heston_marcus_0534

Den här kan man behöva träna på några gånger, för det gäller att få till exakt rätt konsistens på både skal och fyllning.

Pajskal
300 g vetemjöl
150 g osaltat smör
1/2 tsk salt
120 g florsocker
3 stora äggulor
1/2 vaniljstång
1/2 citron, zest
ägg till äggstrykning
Blanda smör, mjöl och salt på låg hastighet till smulor. Vispa ihop äggulor och florsocker, tillsätt sedan urskrapad vaniljstång och citronzest tills degen precis går ihop. Plasta in och låt vila minst en timme i kyl.

Värm ugnen till 190°C. Kavla degen till 2 mm och fodra en pajform (26 cm) i diameter eller några mindre tarteformar. Nagga botten med en gaffel. Klä insidan med bakplåtspapper eller aluminiumfolie och lägg dit okokta gula ärtor eller något liknande som tyngd. Baka i 20 minuter eller till gyllenbrun färg.

Vispa ihop en liten bit överbliven pajdeg med ägget. Ta bort folien/bakpappret och pensla hela insidan av pajsakalet med äggstrykningen. Detta förseglar skalet så att ingen fyllning kan läcka ut. Baka i ytterligare 10 minuter. Låt svalna helt efteråt.

Fyllning
5 citroner, zest och saft
300 g grädde
390 g socker
9 stora ägg
1 stor äggula

Värm ugnen till 120°C och sätt in pajskalet medan du gör fyllningen. Blanda alla ingredienser i en skål och värm över vattenbad till 60°C. Sila blandningen och ta bort eventuella luftbubblor från ytan med en sked. Öppna ugnen och häll försiktigt fyllningen ner i den förvärmda pajformen. Baka i cirka 25 minuter eller tills fyllningen når en temperatur på 70°C. Låt svalna i rumstemperatur.

heston_0536

Pricken över i. Strö lite råsocker på pajen före servering och bränn av med gaspistol. Upprepa ytterligare en gång. Sötman från den perfekta krispiga ytan ihop med den syrliga fyllningen och det spröda pajskalet… jag dör. Så gott. 

heston_marcus_0539Tummen upp från alla närvarande. Wille (från pizzeria Lilla Napoli på studiebesök), Elin, Marcus och Johan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s