Pumpatider

pumpabrod00585

Det är pumpans tid, och i vanlig ordning har vi på Solhaga bakat ett pumpabröd. Årets pumpabröd innehåller både rostade pumpafrön, rostad pumpa och riven pumpa. Det blev ett saftigt bröd med seg skorpa och lite mjukare inkråm.

Pumpabröd
400 g vatten
120 g vetesurdeg
20 g jäst (kan uteslutas)
600 g vetemjöl
120 g grahamsmjöl
20 g salt
200 g rostad pumpa i tärningar
40 g rostade pumpafrön
lite riven pumpa (kan uteslutas)

Rosta pumpakärnorna i 200°C. Rosta pumpan hel i ugnen på samma temperatur, om det är en något så när liten pumpa kan detta vara en smart grej. Efter någon halvtimme bör den vara så mjuk att det blir lättare att skära loss fruktköttet. Vi tog även med pumpa från urgröpning av en prydnadspumpa, detta kördes i mixer innan vi tillsatte det i degen.

Blanda allt utom salt, pumpa och pumpafrö på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i salt och kör ytterligare 5 minuter. Sist blandar du i pumpafrö, pumpatärningar och mixad pumpa försiktigt på låg hastighet tills det är blandat.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2–4 timmar, vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden.

pumpadeg00573Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i bitar på 120 g. Rundriv varje bit och forma till en droppe. Ta två jäskorgar (eller vanliga plastbunkar), klä med kökshandduk och mjöla.

pumpakorg00575Lägg sex droppformade bitar med spetsen neråt i varje korg. Blir det deg över, lägg den i mitten av korgen.

Låt jäsa i rumstemperatur tills de är klara, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°C med plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande.

Sätt in bröden på bakstenen eller plåten samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 250° och baka av i 30–35 minuter, tills skorpan är riktigt mörk och fin. Baka längre än vad du tror, det är i skorpan som smaken sitter.

pumpabrod_inkram_00587Saftigt och mjukt inkråm, lite mer som limpa.

micke_ante_pumpa_00397Pumporna inhandlades på Falkenbergs allra första pumpafestival för ett par veckor sedan. Mikael Jidenholm från Ugglarps Grönt hade med sig en hel container full med 68 sorters pumpor. Ofattbart. Ante tyckte det var jättekul att en av dem liknade ett frågetecken.

pumpa_myra_ante00422 Ett smart system för prissättning. Spaghettipumpan som Myra håller i gick loss på 50 kronor.  pumpasorterJag kunde inte sluta ta bilder. pumpa_myra00418Det fanns dock bara en enda sort som duger för dekoration, menade Myra. En riktig halloweenpumpa ska vara orange. Och stor. Och väldigt tung.

pumpadekoration_0550Jag, Myra och mormor Bodil hade lite problem med att öppna pumpan, men Johan ryckte in och fick loss locket.

myra_pumpa_0603Myra var riktigt nöjd. Den onda pumpan serverar ett förgiftat äpple. pumpor_bord_2482Höstfint utanför butiken. pumpakorg_2477 Fint att kombinera med kål.

pumpor_2473Pelargonerna har precis fått flytta in från brunnslocket, så fint att pumporna lyser upp istället. pumpor_2618Lite mindre läskiga motiv är också trevligt.

pumpa_lyser_00578Nu skymmer det. Önskar er alla en fin kväll!

 

2 reaktioner på ”Pumpatider

  1. Hej Sara och Ante!

    Otroligt inspirerande blogg som ni har…inte bara och bröd och alla goda saker som ni gör men den passion som finns och ligger bakom på allt värmer och väcker livet!

    1. Hej Andre, detta gör mig så glad att läsa! Det är precis vad jag hoppas att alla ska känna som läser min blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s