Chokladmousse LCHF med saltrostad mandel

Tillbaka från min semester, som blev precis så oplanerad som jag önskade mig. Det har faktiskt inte hänt så mycket annat än att jag har tagit hand om mig själv och varit lite extra hälsosam. Jag har alltid varit bra på att träna duktigt i perioder, men har aldrig klarat av dieter som innebär att man måste utesluta en massa goda saker. Ante brukar skämta om att vi tillämpar HCHF i vår familj. High Carb, High Fat – extra allt helt enkelt.

Men härom helgen hade vi Mette på besök, för länge sedan känd som tårtdrottningen Mette av Getinge på denna blogg. Det var ungefär 20 kilo sedan, för hon har med framgång dumpat extrakilona med hjälp av LCHF.

Denna dessert är inspirerad av henne, den innehåller inget gluten och nästan inget socker (bara det som är i chokladen), och mandelmjölken ger en fin sötma.

Chokladmousse med saltrostad mandel
400 g mandelmjölk
80 g (ca 4 msk) mandelsmör
200 g mörk choklad eller 300 g mjölkchoklad

Lös upp mandelsmöret i mandelmjölken genom att värma långsamt i kastrull och röra om. Koka upp och häll över chokladen. Mixa slätt och häll upp i dessertglas. Toppa med saltrostad mandel.

Jag gjorde en mörk mousse som botten, och frös sedan in en stund innan jag lade på ett lager mjölkcholkladmousse. Båda mousserna är ganska lösa i konsistensen, så om du vill ha dem mer stabila kan du blötlägga ett gelatinblad som du rör ner när chokladblandningen är varm.

Saltrostad mandel
200 g mandel med skal
1 dl vatten
2 msk salt
Koka upp vatten och salt. Häll detta över mandeln, rosta i långpanna i ugnen på 200°C tills mandlarna i är torra och lagom rostade.

chokladdessert_00468

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s