Päronpaj med mandelmassa och citron

paronpaj_00520Jag har fått en ny favoritmaskin i bageriet – en mixer från Hällde maskiner. I den går det enkelt och snabbt att göra något av det jag älskar mest i hela världen, nämligen mandelmassa. Och det använder vi ju en hel del nu i december, i julstjärnor, mazariner, unnabullar, och så vidare. Så här kommer ett av mina favoritrecept – Karins päronpaj med mandelmassa och citron. Vansinnigt god! Frukten kommer från andra sidan parken, där Anna och DanielSlöinge Pensionat och Kafferosteri plockade ner lådvis från sitt dignande päronträd innan frosten slog till.

Mördeg
100 g socker
200 g smör
300 g vetemjöl
30 g ägg
Kör ihop ingredienserna snabbt i en matberedare eller för hand. Plasta in och lägg i kylen minst ett par timmar, helst över natten.
Kavla ut och fodra en pajform, 22 cm i diameter. Nagga botten och ställ i kylen i ca en halvtimme.

Mandelmassa
250 g mandel med skal, ekologisk
200 g strösocker
50 g råsocker
Mixas till en slät massa.

Fyllning
500 g mandelmassa
5 ägg
1 citron, saft och zest
1 dl grädde
Vispa ihop och häll i pajformen.

Topping
3 päron, urkärnade i klyftor, tryck ner i önskat mönster.

Baka i 190°C i cirka 50 minuter.

paronpaj_00516

En händelserik dag har jag haft, och den började redan i går kväll när stormen Gorm drog in över Halland. Strömavbrott under natten betyder nämligen att ugnens timerfunktion lägger av. Så vid tretiden i natt fick jag gå upp och sätta på ugnarna, ringa och stämma av med Johan som skulle baka av om det överhuvudtaget var möjligt att köra hit, och om det fanns någon el att baka med. Det fanns det, men sedan kom nästa problem. Nedblåsta träd och annat elände gjorde att skolor och dagis fick hålla stängt, och då kunde Karín inte jobba i butiken som det var tänkt. Men Tilda och jag hoppade in, och det blev en lång dag med mandelpepparkaka, franskbrödsrekord och oväntat många kunder. Trodde inte att en människa skulle dyka upp i det här vädret. Nu gäller det att hinna ikapp och ligga steget före för att klara december utan stress, känner jag.

indiana_0890Och efter jobbet fick jag åka till Hellagården för årets sista ridlektion. Jag har nämligen gått på ridskola i ett halvår och lärt mig rida islandshäst på detta fantastiska ställe. I kolmörker på en varm häst som heter Indiana, med vinden vinande runt öronen. Det är fint.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s