Julfint på mitt sätt

fonster00777Julen har så många olika uttryck. Jag glömmer aldrig Allan och Svea som bodde grannar med Ante och mig på Älvsborgsgatan i Majorna för snart tjugo år sedan. Ett äldre par med ett ganska enkelt hem, de gjorde inget större väsen av sig. Men på julen, då hände det grejer. Vi blev alltid inbjudna för att titta på spektaklet och bli serverade alldeles för många pepparkakor med grönmögelost. På varenda fönsterruta satt självhäftande plast med julmotiv. Det var stora tomtebilder på köksluckorna. Bonader och hängen, mattor och gardiner. Jag har varken förr eller senare sett något liknande.

hyacint00768Min jul är raka motsatsen, jag håller det så enkelt som möjligt. Typ så här, tre hyacinter och ett äpple.

julrosor00771Min favoritblomma, julrosen. Den här varianten heter Helleborus Snowflake. Dyr, men värd. Och när frosten har släppt ska de planteras ut tillsammans med sina släktingar i rabatten utanför bageriet.

apelsiner00783Alla dekorationer är gjorda av naturmaterial. En klassiker, apelsin med hela nejlikor.

jul_6586

Hemma hos oss fortsätter temat med vita blommor i fönstren. Lagom till att pelargonerna ska in i vinterförvaring har står orkidéerna i full blom. Myra tyckte att vi skulle komplettera och valde ut sina vintrigaste gosedjur. Isbjörnar passar ju perfekt till jul?

jul_6588

Det här är så typiskt Myra. Då och då hittar man installationer av detta slag lite varstans i vårt hem. En isbjörn har fått en ljusmanschett till krona.

jul_faglar_6606

I alla våra lampkronor hänger pappersfåglar som Myra har gjort.

jul_amaryllis6599

Amaryllis. Jag har köpt en hel korg med realökar på Blomsterlandet, de står på tillväxt i kruka nu och kommer att blomma lagom till jul. Till dess glädjer jag mig varje dag åt den här buketten som jag fick av mina anställda som tack för julfesten i fredags.

jul_6594

Halmsaker från Lettlandshjälpen här i Slöinge. Där finns hur mycket fina saker som helst.

jul_fonster_6602

Fördelen med enkla dekorationer är att det går så snabbt och lätt att packa ihop julen när den väl är över. Motsvarande process måste ha tagit Allan och Svea flera dagar. Jag undrar vad som hände med dem. De skickade julkort till vårt nästa hem på Norra Liden ett tag, men nu är det längesedan de slutade komma. Kanske tog de med alla sina tomtar och bonader till ett moln någonstans. Kanske sitter de där och försöker truga i änglarna lite mer pepparkaka med grönmögelost. Jag hoppas det.

En reaktion på ”Julfint på mitt sätt

  1. Många tankar på människor man mött genom åren…vissa ”bara försvinner” andra vet man ju att de har gått vidare..och saknar dem så…

    Lagom jul tycket jag det ser ut som…här brukar bli lite rött till jul, men nu redan fuskat iom att sonen åker bort över jul…

    Hälsar Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s