Fläderbröd med rostat korn och svedjeråg

fladertrad_3847

Tidig morgon i trågarhörnet på Solhaga, och medan levaindegen går i blandaren rör jag ihop dagens Slöingebröd för hand. Det här brödet har olika innehåll varje dag. Vi utgår alltid från samma grundrecept, sedan är det upp till dagens bagare att hitta på. På det viset har vi alltid ett nytt bröd i hyllan, ett alldeles unikt som sällan går att återskapa exakt som det blev förra gången. Och kunderna frågar nyfiket vad det är i Slöingebrödet idag.

Vintertid varierar vi med skållningar, rostningar, fröer och allt möjligt annat. Den här årstiden hinner man precis ut med rostfri bunke och sax för att hugga något direkt från naturen innan levaindegen gått klart. Det måste vara ett av dagens absolut bästa ögonblick, att lämna allt stök för några minuter och uppsöka ett lugnare hörn i verkligheten. Till exempel ett magnifikt fläderträd i sin finaste blom på andra sidan Ågatan.

fladerbrod_08932

Fläderbröd med rostat korn och svedjeråg
500–600 g ljummet vatten, mängden beror på hur mycket vatten mjölet suger upp
200 g vetesurdeg
23 g oraffinerat havssalt (eller 16 g vanligt salt om du inte har)
550 g ekologiskt vetemjöl från Berte Qvarn
100 g svedjeråg från Limabacka Kvarn
100 g kornmjöl från Limabacka Kvarn
10–20 klasar fläderblommor

fladerdeg_3845

Jag tycker att det är gott att rosta en del av mjölet, men detta steg kan du såklart hoppa över om du vill. Lägg det i långpanna och rosta i ugnen till lätt ljusbrun färg på 225°C. Var beredd på att det kan ryka och dofta ganska kraftigt. Låt svalna.

Rör ihop allting för hand, fläderblommorna lägger du bara direkt i degen. Låt ligga på autolys i plastlåda någon timme, under lock. Vik degen några gånger, eller ta upp den på bordet och knåda för hand till bra glutenutveckling. Låt vila i lådan tills degen är färdigjäst, det kan ta några timmar. Vik den någon extra gång under tiden. Forma till limpor och lägg i korg eller skål med mjölad bakduk. Låt jäsa över natten i kyl.

fladerbrod_08929

Värm ugnen till 275°C. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 240°C och baka i cirka 30-50 minuter, brödet ska ha riktigt mörk och hård skorpa. Det är där den fina flädersmaken sätter sig.

bmg_tjejer_3781

Jaha, och hur är det annars då? Den nya vardagen med att driva två företag har infunnit sig. Det går än så länge väldigt bra att tack vare att starten på Borgmästargården varit precis så lagom intensiv att rutiner och sortiment hunnit sätta sig. Häromdagen hade vi kickoff med det här fina gänget, som ska sköta ruljansen hela sommaren: Tilda, Emma, Emma, Sofia, Annsi, Mia, Ebba, Hanna och Mathilda. Den tredje Emma saknas på bilden. Väldigt lustigt för övrigt att 30% av personalen heter Emma. Ungefär som att väldigt många på Solhaga hette Mathilda under en period.

bmg_provsmak_3777

Vi provsmakade ALLT. Det är så roligt med ett koncept som kompletterar Solhaga istället för att bygga en butikskedja. Grundfilosofin med lokala råvaror och äkta hantverk är samma för båda ställena. Men Solhaga blir ännu mer renodlat mot bröd, vete och viennoisserie, medan Borgmästargården får stå för fint kallkök och mer genomarbetad kondis som vi inte kan göra på Solhaga på grund av värme och mjöldamm.

avslutning_3741

Skolavslutning och brödkorg till fröken. Myra i finklänning och mamman i bagarkläder. Min personalplanering för den här sommaren gick nämligen totalt upp i rök för ett par veckor sedan. En av tjejerna som skulle jobbat här fick säga upp sig redan innan hon börjat av personliga skäl, så jag kommer att gå in och jobba i bageriet betydligt mer än vad jag hade tänkt. För det mesta tycker jag att detta är fantastiskt. Ibland undrar jag hur jag ska få det att gå ihop. Just nu jobbar totalt trettio personer i båda företagen och jag sköter all administration själv. Det blir inte mycket tid över till utflykter och vår årliga försommarresa fick ställas in. Men vid det här laget är vi alla i familjen ändå vana vid att företagarlivet är som det är, och vi siktar på vintersemester istället.

fyrafamiljer_3756

Den här veckan har vi passat på att ta oss en hel del tid för vänner och familj. Vi hade inte träffat vår fina föräldragrupp på över två år. Så vår förrätt fick symbolisera fyra av årets högtider på en och samma tallrik, med tillhörande snapsvisor. Ägghalva med örtmajonnäs och räka till påsk. Midsommarknäcke med färskpotatis, matjessill, gräddfil och gräslök. Till jul en rostad kavring med lufttorkad skinka och senap. Och så nyår, med skaldjurscocktail samt levain med löjrom. (Tipstack till Johan Blidberg på Lis Mejeri, där vi i höstas fick avnjuta fem folkfester på ett bräde.)

sommarsemla_3763

Till efterrätt var det fettisdag.

presenter_3829

Och så en träff med mitt lilla tjejgäng, vi som sjöng andra alt i Mölndals kammarkör 1997, och fortfarande ses en gång per år för att fira varandras födelsedagar. Så fina presenter jag fick med mig hem.

myra_sofia_bmg_3813

Och se så fint min Sofia the Star klär i The Mayor Sofa på Borgmästargården! Och Myra förstås.

bmg_pride_3823

I helgen var det Pridefestival i Falkenberg, fullt med folk på vårt nya ställe och en stämning som gav en försmak av den sommar som ligger framför oss.

2 reaktioner på ”Fläderbröd med rostat korn och svedjeråg

  1. Helt fantastiskt Sara! Vilken glöd och vilken energi…

    Åh så jag längtar ner nu….snart kommer jag :)
    Till Skrea, Solhaga och självklart till Borgmästargården för ett besök ;) Längtar efter promenaderna vid havet, och hoppas kunna hyra cykel och ta mig en tur in till Falkenberg för ett glas rött…Det är sommar!

    Må så gott! KRAM Gizze

  2. Ja, fy SATAN vad vi klär, Myra och jag! Fuck’n superbt och perfekt och alldeles ljuvligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s