Den bästa sommaren och hisingsknuten

bagare_graset_7111

Jag kommer att minnas sommaren 2017 som kanske den bästa i hela mitt liv. Med undantag av det arga paret i förra inlägget, så är min värld bara full av godheter just nu. Efter tunga perioder är det som att man blir ännu lättare, nästan svävande efteråt när allt ordnar upp sig. Jag har haft det bästa sommargänget någonsin på Solhaga. (På bilden jag, Gustaf, Rosa, Nelli och Elin). Bra tempo och gott humör, inga katastrofer. Trots att vi har tre leveranskunder färre och är en bagare för lite, så bakar och säljer vi ändå på samma maximala nivå som förra sommaren. Ingen har jobbat för mycket, inte ens jag själv. Vi har inte legat efter eller tappat kontrollen. Det har varit kreativt och roligt, och oj vad jag kommer att sakna dem som bara var här över sommaren. Tur att många av dem kommer tillbaka nästa år.

facebook

Och vilken respons på förra inlägget, jag har aldrig varit med om liknande uppbackning. Tack från hela mitt hjärta! Femtio tusen läsare på ett dygn, tusentals gilla och delningar på facebook. Det var som om att hela världen kollektivt knöt sina nävar för min skull, mot alla gnällspikar och glädjedödare. Igenkänningen var total hos alla som någonsin jobbat bakom disken. Många tyckte att jag inte skulle ödsla någon energi på dessa surkart, och det är helt rätt. Med åren har jag utvecklat vissa tekniker för att spara på energin. Efter mötet med det arga paret på verandan sa jag till de andra att nu berättar jag vad som hände bara EN gång. Hjärnan funkar ju så, att om man upprepar negativa saker så fäster det sig onödigt hårt. Bättre att få det ur sig i koncentrerad form, gå vidare och sedan låta allt det positiva bli som en skön kontrast istället. Jag tror inte på att helt förtränga eländet, för i lagom dos kan det vara ett kraftfullt verktyg.

resultatrapport

Svårigheterna gör ju att man också utvecklas och kan vända underläge till försprång. Vi har jobbat vidare enligt den strategi som jag lade upp i vintras när det stormade som värst kring Solhaga och fackförbundet Livs. Då jag bestämde mig för att säga upp både personal och leveranskunder, gå ner i omsättning, ta klivet ner från kontoret till bakbordet och jobba ännu mer enligt principen på att ta vara på allt omkring oss. Det märks på ekonomin redan nu, om vi kan hålla i den positiva trenden lutar det åt att 2017 blir ett rekordår på Solhaga. Vi går ner i omsättning men upp i vinst, och det är siffran på sista raden som räknas. Vi har hittat den magiska balansen där Solhaga är lagom stort för att vara precis det bageri jag vill att det ska vara. Och till skillnad från många andra företagsledare är jag helt öppen med hur ekonomin ser ut. När det finns kunskap om hur verkligheten och siffrorna hänger ihop blir det lättare för alla att fatta egna beslut.

dagensbulle6G8A3746

Ett exempel från vår vardag är dagens bulle som jag tänkte bjuda på här. Nästan varje dag hela sommaren har vi bakat en vetedeg på 14 liter mjölk, och utifrån den gjort kardemummabullar, kanelbullar, släta bullar, toscabullar, sockerkringlor, vetelängder, systerkakor, och så slutligen – dagens bulle som fylls med diverse smaskiga rester från bagarkylen. Det kan vara havresmörkräm som blev över från pariservåfflorna. Ett halvt paket jordgubbspuré som inte kom med i glazen till ostkakan. Några stackars vaniljhjärtan som gick i tusen bitar när vi tog dem ur formarna.

Just den här bullen är fylld med hasselnötsbrownie som stått i kylen lite för länge, inte för att den smakar dåligt utan för att ganachen blivit lite torr och missfärgad. Så synd att bara slänga, eller hur? Istället mixades de torra browniebitarna till ett smul som användes i fyllningen. Kanske har du en gammal torr kladdkaka i frysen som blev över från ett kalas, eller något annat gott som kan få nytt liv i just din bulle?

När det gäller formen valde vi att göra en så kallad hisingsknut, döpt efter ön Hisingen i Göteborg. Jag vet inte varför, men Elin hade fått lära sig detta på gesällutbildningen. Jag sökte svar på google men fick tyvärr bara numret till folk som heter Knut och bor på Hisingen.

Vetedeg
500 g kall standardmjölk
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt
200 g socker
200 g mjukt smör
50 g jäst
8 g salt
15 g grovmalen kardemumma

Smörfyllning
200 g mjukt smör
100 g strösocker
100 g farinsocker

Chokladfyllning
Ovanpå smörfyllningen adderas ett lager mixad chokladbrownie med hasselnötter. Hackad choklad går också bra!

Degen: Lös jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda i maskin 20–25 minuter, eventuellt längre om det behövs. Degen kan upplevas som lite kladdig i början, men den kommer att gå ihop om du knådar tillräckligt länge. Det är viktigt att degen är elastisk, så om du upplever den som torr kan du istället tillsätta lite mer mjölk. Om du inte har en maskin, försök knåda ihop ändå och tillsätt så lite mjöl som möjligt. Ju mer mjöl desto torrare bullar.

hisingsknut1_7066

Platta ut degen och låt den vila i kylen i 30 minuter. Detta gör att degen spänner av och går lättare att kavla. Kavla ut varje degbit till en platta som blir cirka 40 cm bred. Bred på generöst med fyllning och browniesmul och vik ett treslag – degen ska bilda tre lager. Dela remsan en gång på längden. Skär sedan i bitar, 60–80 gram styck. Skär ett snitt i mitten på varje bit.

hisingsknut2_7067

Dra isär biten i mitten…

hisingsknut3_7070

…och vräng ena änden in i hålet…

hisingsknut4_7072

…så får du den här avlånga formen. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och lämna rejält med utrymme mellan så att de får plats att jäsa.

Jäsning: När bullarna är precis färdigformade kan du frysa dem och jäsa upp dem vid ett senare tillfälle. (De håller i frysen i några dagar, sedan tappar de jäskraften. Använd gärna lite extra jäst i degen om du har tänkt frysa dem ojästa.) Eller också kan du låta dem stå framme i rumstemperatur tills de har dubblat sin storlek.

Avbak: Värm ugnen till 230°C. Pensla bullarna med äggstrykning, strö över hackade hasselnötter och baka i 5–8 minuter. Pensla gärna med sockerlag när de kommer ut. Sockerlagen ger glans och bevarar saftigheten i bullen. Vi brukar koka vår sockerlag på lika delar vatten och socker, och låta använda vaniljstänger koka med för att ge extra fin smak.

dagens6G8A3726

Saftig och fin blev den! Alldeles ljuvlig med ett stort glas mjölk.

4 reaktioner på ”Den bästa sommaren och hisingsknuten

  1. Men Åh så god den ser ut! Kul med nya former :)
    Låter härligt att du mår bättre och att allt flyter på…
    Stor KRAM / Gizze

  2. Så roligt! det förra inlägget fick mig att le och tänka på igår när jag hade ett äldre par i cafeet, ett kyrkligt men väldigt kärt sådant. När jag skulle gå in i skafferiet så drog jag tårna i en ölback varpå jag svor högt och ljudligt. Som dottern sa, Mamma varje gång du slår dig så svär du alltid högt och ljudligt. Nåväl även igår. Varpå när jag kommer ut i cafeet sen så börjar mannen berätta att man ska leva i anden….och att om man börjar leva i anden så lär man sig såsmåningom att inte använda fula ord såsom attan och annat. Frågade honom att hörde du när jag slog foten i backen? ja svarade han, och jag kände direkt den här flickan hon behöver lära sig leva i anden och tygla sina känslor. Känns som om den mannen oxå hade behövt det :)

    1. Ha ha! Fast vet du vad min pappa alltid sa, han som var uppväxt i en prästfamilj? Att man inte fick svära i onödan. Och i ditt fall tycker jag nog att det var högst befogat! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s