Favoritsillar till jul

sill_5358

Man skulle kunna säga att en av de viktigaste maträtterna i mitt liv är sill. Det är ingen slump att det står sill på danska på den vänstra skålen. Den har jag ärvt av min danska mormor Hanna. Hos henne har jag ätit så mycket sill i mina dar att hälften kunde vara nog. Sill på danskt rågbröd med mycket smör, med Carlsberg Hof och den rödvita Aalborg akvavit. Jag blir så otroligt nostalgisk när jag ser den där skålen, och nu till jul åker den fram. Här ska ni få recept på mina två favoritsillar som min mamma Bodil alltid brukar göra till jul.

sill_3242

Karins Gästabudssill
1 förpackning (420 g) Abba femminuterssill
4 hela nejlikor
3 hela kryddpepparkorn
1 kanelstång
krossat skal av 2 apelsiner
3-4 msk korinter
100 g sötmandel (skållad och skalad)
1 rödlök

Koka den färdiga lagen med nejlikor, kryddpeppar och krossad kanelstång. Koka upp och koka sedan på låg värme några minuter, så att lagen tar smak av kryddorna.
Tvätta och skala apelsinerna och riv skalet. Lägg detta i en skål med korinterna. Häll den varma lagen över. Strimla rödlöken och grovhacka den skållade, skalade mandeln. Skär sillen i lagom bitar och lägg alltsammans i lagen.

sill_5331

Citrussill
1 förpackning (420 g) Abba femminuterss
1-2 purjolökar i tunna skivor
2 msk dill
2 rödlökar i tunna skivor
2 dl strösocker
10–15 kryddpepparkorn
4 citroner, saften

Skölj av sillen och låt rinna av. Varva purjolök, dill, rödlök och socker i en burk. Häll på citronsaften. Stäng burken och vänd några gånger så att sockret löser sig. Förvara i kylskåp i tre dygn.

gran_8567

Det såg länge ut att bli en vit jul i Slöinge, för några dagar sedan såg det ut så här. Jag visste att jag skulle ha fullt upp i bageriet ända fram till julafton, så allt måste fixas långt innan. Storhandla all mat, släpa hem gran, slå in alla julklappar. Jag lyckades fixa allting precis lagom till att de sista dagarnas intensiva julbakande drog igång.

vort_8573

Idag, alltså den 22 december, är den dag på året vi bakar som allra mest bröd. 674 bröd för att vara exakt, det är så mycket som får plats i kylrummet om man knör riktigt ordentligt. Bara vörtbröden… 160 stycken blev det. Den 23 december är nämligen sista dagen vi har öppet innan jul. Jag hoppas kunna sova ordentligt i natt, risken finns att jag börjar tänka på bröden ute i kylrummet. Jäser de bra, är de goda, har vi tillräcklig koll på alla beställningar, blir julen förstörd nu?

fika_8585

Efter baket skjutsade jag Myra och hennes kompis till Falkenberg för lite julshopping. Själv tänkte jag belöna mig med en fika på Borgmästargården, men där var det smockfullt. Men en egen hörna i köket är inte fy skam det heller efter den dag som den här. Croissantbulle med vaniljkräm och äpple, och nya gröna tesorten Berså från Bergstrands som jag gillar väldigt mycket. Nu ska jag försöka vila och ladda för en av årets roligaste dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s