Bondbrödet

bondbrod6G8A6835

I lågsäsong på Solhaga gör vi två handknådade bröd varje dag, Slöingebröd och Kvarnbröd. Men nu det drar ihop sig till sommarvolymer får Kvarnbrödet ta en paus. Istället gör ett nytt lantbröd entré som vi knådar i maskin, men där vi ändå försöker hålla samma linje med kulturspannmål och havssalt. I år innehåller lantbrödet dessutom strö av räddat bröd. Därför fick det heta bondbröd. För att den gamla bondetraditionen handlar om att leva nära naturen, att respektera råvaran och göra så mycket som möjligt av den.

Bondbröd
20 g ströbröd av riktigt bröd, blötlagt i vatten över natten
500 g vatten
150 g rågsurdeg
20 g jäst (kan uteslutas)
750 g ekologiskt vetemjöl
150 g emmer
28 g havssalt

Blanda allt utom salt och jäst med händerna eller en slev. Eller i degblandaren så att det precis går ihop. Låt ligga på autolys i ungefär en halvtimme. Tillsätt salt och eventuellt lite jäst och knåda kort tills allt är blandat. (Om du vill baka utan jäst kan du ha med saltet från början, och då behöver du inte använda degblandaren alls.)

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2–4 timmar, vik ihop och pressa ur luften en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till limpor och lägg med skarven uppåt på en bricka mjölad med vetemjöl.

Låt jäsa i rumstemperatur tills de är klara, eller i kyl över natten. Värm ugnen till 275°C med plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Stryk ut vetemjöl jämnt över hela brödet och snitta.

bondbrod6G8A6803

Vi brukar snitta det här brödet lite olika. Ibland solfjäder som på första bilden, ibland som den här. Det beror också lite på hur det är jäst. Är det väldigt mycket luft i brödet är det säkrast att inte göra för många snitt.

Sätt in bröden på bakstenen eller plåten samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, tills skorpan fått fin färg.

benny_rio_0895

Idag jobbade jag delat pass, dagen började med leverans och uppslagning av bröd, sedan fick jag ledigt några timmar. Då kom det finbesök, i form av fem månader gamla weimaranertiken Rio. Urtjusig och tålmodig med Bennys glada närmanden. Så roligt har Benny aldrig haft förut, det blev lek och bus i flera timmar medan mattar och hussar åt lunch.

vinbar_0886

Till eftermiddagsfikat provade vi den nya kolatarteletten, jag ville göra något med de röda vinbär som precis har mognat i trädgården. Den blir nog ännu bättre med rostade hasselnötter och lite flingsalt tror jag bestämt.

traskor_0902

Och som om det inte vore nog med finheter så fick jag äntligen mina nya träskor från Marcus Sweden. Modellen Thyme från Lisa Lemkes egen kollektion, dem ska jag ha imorgon när jag går på min syster Susannas teaterpremiär på Teater Tofta. Det blir urpremiär på pjäsen Törst som hennes sambo Göran har skrivit, och jag har på känn att det blir något alldeles extra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s