Smulpaj i skördetid

paj_smulor6G8A7428

Skördetid. Kanske ett av de finaste ord jag vet efter den här torra sommaren. Idag har det regnat, haglat och åskat om vartannat, och jag är glad för varenda droppe. När man bor som vi ute på landet hör man så många historier från bönderna runt omkring, oro över hur det ska gå med skörden och foder till djuren i vinter. Grillförbudet som gör att folk helt plötsligt köper bara hälften så mycket kött i gårdsbutikerna. Själv har jag också tänkt en del på att det kan drabba bageriet så småningom, vi får se hur det blir med priserna på mjöl, grädde och mjölk.

Men just nu lägger jag oron åt sidan och är glad över allt som går att skörda i trädgården. Myra tycker att vi bakar alldeles för lite hemma, och det har hon alldeles rätt i. När jag kommer hem från långa dagar i bageriet är det inte direkt bakning som har högsta prioritet om man säger så. Men idag har jag lovat henne att vi ska baka hemma en gång i veckan och turas om att bestämma vad det ska bli. Äppelpaj var hennes första önskemål, och eftersom vi har ett överflöd av äpplen passar det ju extra bra.

ragmusli_1276Eftersom jag fortfarande är inne på en strikt diet med mycket små mängder socker och vitt mjöl, fick jag iallafall bestämma att vi skulle använda bovete och rågmüsli från bageriet. Den görs på rågbröd som är ett par dagar gammalt, receptet hittar du här. Jag tycker att müslin ger lite extra krisp och tuggmotstånd. Saltet är också viktigt, en paj som inte är lite salt tycker jag blir lite menlös.

Smulpaj med råg och bovete
100 g smör
3 dl bovetemjöl
1 dl Solhagas rågmüsli (snabbvariant: rosta rågbrödssmulor i ugnen, blanda i lite hasselnötter och russin eller tranbär)
2 msk strösocker
1 krm salt
Tärna det kalla smöret och nyp ihop med övriga ingredienser till ett smul.

5–6 fasta syrliga äpplen
kanelsocker (strösocker med lite kanel i)
potatismjöl

paj_skarbrada_1277

Skär äpplena i tunna skivor, jag låter skalet och det mesta av kärnhuset vara kvar. Vänd dem i kanelsocker och lite potatismjöl. Lägg dem i en ugnsfast form och strö över smulet.

paj_6G8A7413

Baka till mörka toppar, 225°C i 20–30 minuter.

paj_tallrik_6G8A7420

Servera ljummen med vaniljvisp. Jag gör min egen genom att sno lite vaniljkräm från bageriet och blanda med vispad grädde.

vinbar_1280

Idag har jag plockat alla röda vinbär på en gömd buske som vi hittade bakom en stor rosenbuske som vi klippte ner. Den måste någon ha satt där för länge sedan innan alla buskar runtomkring tog över. Det är så fint att den ligger i skuggan, bären mognar långsamt och därför är de fortfarande fina ända in i augusti. Jag har plockat några varje dag till min frukost, men nu kändes det dags att ta vara på resten och frysa in.

vindruvor_1285

Och titta här vad som växer vid verandan! En liten vinranka som jag fick av min morbror Søren för tio år sedan och bara stoppade ner vid stupröret. Jag tänkte att det blir väl aldrig något av den. Men när jag band upp den idag blev den nästan lika hög som jag är lång, och flera klasar med söta druvor hängde där och bara väntade på att plockas.

russin_1287

Lite övermogna var de. Och tänk att det till och med fanns en liten torkad sak som hängde där på klasen! Först tänkte jag att jag måste spara det, kanske baka en halv lussebulle till jul och äta med andakt. Men så kunde jag inte låta bli att äta upp det ändå. Mitt allra första egna russin.

En reaktion på ”Smulpaj i skördetid

  1. Åh så gott med Äppelpaj! Här blev inte ett enda äpple i år (på tok för hårt klippt träd )

    Här har bara regnat litegrann, men sett att det varit åska runtom i Sverige…
    Ja man är glad för varje droppe som kommer…lite snopet bara med 13-14 grader efter all värme :)

    Fin kväll till dig..Här blir tidig natt då jag var uppe till 03 inatt…har inte hänt på minst tio år..Gäsp
    Kram Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s