Asigebröd till Hagbard och Signe

Nu är det ett tag sedan ni hörde från mig. Efter att sommaren ebbade ut har jag bara försökt vila så mycket jag kan. Det händer mycket i familjen också, Max har tagit moppekörkort och börjat teknisk linje på LBS-gymnasiet i Halmstad. Myra har blivit högstadietjej på Vesterhavsskolan i Falkenberg med inriktning musik. Och Benny går på valpkurs med oss varje torsdag. Det är mycket nytt för alla att vänja sig vid.

Vi börjar så sakta hitta in i de nya rutinerna, och nu väntar en månad med marknader nästan varje helg. Jag brukar vara väldigt försiktig med att planera in saker precis efter högsäsongen, för jag vet hur slutkörda vi alla brukar vara. Men just i år tackade jag ja till precis allt för att säkra årets resultat. Jag räknade ju med att Solhaga skulle tappa intäkter när vi slutade leverera till ICA. Men det blev tvärtom, vi ökade istället. Hursomhelst känns det bara roligt nu att vi ska vara med överallt, och vi kan anställa två nya nu under hösten.

hagbardochsigne_1466

Första festligheten ägde rum nu i helgen, då bygdespelet Hagbard och Signe hade premiär vid fornminnet Hagbards Galge i Asige. Det är just där som det sägs att denna legend utspelade sig. Många häromkring har varit engagerade i  att skapa den här föreställningen under lång tid, och det var rörande att se alla dessa kända ansikten från bygden klädda i särkar och hucklen. Så otroligt vackert med denna scen mitt i naturen mellan de mäktiga stenarna från vikingatiden.

asige_butik_1473

I pausen kunde publiken bege sig till den lilla marknaden där vi lokala mathantverkare fick ställa ut.

asige_butik_1471

Jag köpte med mig vansinnigt goda syrade grönsaker från Eivor Gavie, samt ostarna Hagbard och Signe från Hagarnas mejeri.

asigebrod_butik_1461

Helgen till ära hade vi bakat ett bröd, så som man kunde tänka sig att det smakade på Hagbard och Signes tid. Det sålde slut så snabbt att jag fick åka och hämta mer bröd i bageriet.

Asigebröd

Dag 1, blötläggning
75 g vetekross
150 g vatten
Låt stå till nästa dag.

Dag 2, bortgörning
500 g vatten
100 g rågsurdeg
23 g havssalt
550 g ekovete
125 g svedjeråg

Rör ihop allting för hand till en kladdig massa, låt sedan ligga på autolys i någon timma under lock. Under denna tid bildas glutentrådar alldeles av sig själv vilket gör att degen inte behöver knådas med maskin. Processen får istället ta sin tid, vilket gör att smakerna utvecklas bättre.

Ta ut degen på mjölat bakbord, vik den så många gånger du kan, tills den är så spänd att den börjar spricka.

Låt sedan degen vila i lådan igen tills den är färdigjäst, det kan ta 1–4 timmar beroende på temperatur. Vik gärna någon gång under tiden, kanske någon extra gång om degen är lös. Dela degen i två bitar och forma till bröd som du lägger i jäskorg med skarven neråt.

Efter 24–48 timmars jäsning i kyl, vänd upp bröden, snitta och sätt in på 280°C medan du sprutar in vatten i ugnen. Stäng luckan snabbt, sänk till 250°C och baka till riktigt mörk skorpa, det kan ta upp till 45 minuter.

asigebrod6G8A7435

hagbardochsigne_1470

Så stämningsfullt när mörket föll och scenen förändrades, lagom till det ödesdigra slutet.

benny_1480

Benny fick vara ensam hemma medan vi gick på teater. Han växer så snabbt att vi inte hinner med, och så konstigt kletig han var om nosen när vi kom hem? Nu vet vi iallafall att han når ända upp på köksbänken och har smak för det allra godaste. Det var riktigt fina ekologiska ägg från Särestad Kulegård i Asige som han tog sig till fredagsmys med skal och allt. Vi skrattade gott medan vi städade upp.

solhaga_stad_1450

Och apropå städa. Efter en högsäsong måste man in i varenda hörn, från golv till tak för att återställa ordningen. Varenda plåt ska diskas, varenda träplank skrubbas och torkas. Dukar tvättas och fönster putsas. Hyllor rensas och gammalt mög slängas.

bmg_fest_1298

Man måste fira också att det har gått bra! Vi samlade hela gänget från Borgmästargården och Solhaga en kväll på Borgmästargården, dit James på Globalize World Food kom med sin foodtruck och serverade oss en riktig brakmåltid.

tarta_1455

På Solhaga firade vi storstädningen med en tårta, som jag köpte på Feldt´s bröd & konfekt i Halmstad. Blåbär, citron och maräng, så fin och god! Att äta andras bakverk är det bästa jag vet.

tarta_kalas_1459

Det fina gänget för dagen var Elin, Rosa, Karin, Nelli och längst fram en ny stjärna – Joy som många känner igen från Skandinaviens bästa pizzeria Lilla Napoli. Så roligt att hon har börjat hos oss! Nu håller jag som bäst på att packa för Falkenbergs Matdagar som går av stapeln fredag och lördag. Imorgon väntar en uppslagning av stora mängder bröd, packning av bil och förhoppningsvis lite bloggande också.

2 reaktioner på ”Asigebröd till Hagbard och Signe

    1. Tack i efterskott, Gizze! Hoppas du får chansen att komma ner nästa år, du skulle verkligen gillat det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s