Panzanella

Rädda brödet, det är Solhagas tema på årets upplaga av Falkenbergs Matdagar. Jag har så många blogginlägg planerade om gamla brödkanter att jag inte vet var jag ska börja, men vi betar av det nu under hösten tänkte jag. Det kommer så mycket idéer hela tiden.

lisa_sara_sandra_christoffer_1522

Igår stod jag på kockscenen tillsammans med Lisa Lemke och Sandra Mastio med fin assistans av Christoffer från livsmedelsprogrammet på Falkenbergs gymnasium. Vi pratade om allt möjligt gott man kan göra av gårdagens bröd.

matdagar_lisa6G8A7508

Lisa lagade panzanella på gårdagens levain, och jag bakade äppelkakan som jag bloggade om igår. Panzanella är alltså en toscansk brödsallad, och något av det absolut godaste man kan göra av gårdagens bröd.

panzanella6G8A7511

Panzanella
400 g gammalt bröd
4 stora tomater, eller många små i olika färger
4 cm gurka
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 msk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja
2 dl basilika och persiljeblad
2 tsk kapris och/eller oliver
salt och nymalen svartpeppar

Skär brödet i kuber, ca 1×1 cm. Ringla över lite olja och rosta till krutonger i ugnen på ca 200°C tills de är gyllenbruna. Låt svalna.
Skär tomater och gurka i lagom stora bitar och strimla löken tunt. Du kan också använda zucchini, eller alla möjliga andra grönsaker som du gillar. Lägg i en stor skål, salta och peppra.
Riv vitlöksklyftan över salladen, och tillsätt kapris och rödvinsvinäger. Blanda och rör ner rapsoljan.
Lägg krutonerna i en annan stor skål, och blötlägg i vinägerspadet från grönsaksblandningen, häll ner genom att hålla ett lock över grönsaksskålen så att inga grönsaker smiter med ner i skålen. På det här viset får krutongerna ligga och gotta sig en stund och bli lagom mjuka.
Tillsätt grönsakerna och hackade örter, och rör om.

appelkaka_provsmak6G8A7515

Så fort äppelpajen var klar blev det rusning till scenen för smakprover. Jag hade med mig en stor paj hemifrån, och serverade med vispad grädde, blandad med lite matyoghurt och myntasocker. Det räckte precis till alla som ville ha. De här två tjejerna var sist ut.

matdagarna_nygatan_1518

I år hade vi mer tur med vädret, det var varmt och mestadels soligt och massor av folk på Nygatan där alla mathantverkare ställde ut. Vi tog med oss dubbelt så mycket bröd som förra året, och det tog slut alldeles lagom till kvällen.

matdagar_elin_packabilen6G8A7516

Men lördag är ändå den stora shoppingdagen, så i morse packade Elin och jag bilen helt smockfull med bröd. Mer än så här kan vi inte baka.

matdagar_anna_joy6G8A7522

Sedan åkte jag in och ställde upp allting tillsammans med Anna och Joy. Solen tittade fram alldeles lagom till att vi öppnade.

matdagar_marcus6G8A7502

I år har jag planerat in mer personal under matdagarna så att jag inte ska jobba superlånga pass och göra så mycket själv som tidigare år. Jag vill ha tid att njuta, smaka på allt det goda, strosa omkring och träffa alla mina kollegor i den här fantastiska matstaden. MarcusProstens Pizza till exempel.

Nu har jag varit hemma och vilat en stund, dags att packa ihop lite saker och åka in till Falkenberg igen, för klockan 17.30 ska jag stå på kunskapsscenen och improvisera ihop en halländsk pesto på gamla brödsmulor. Receptet får ni imorgon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s