Pesto på grönkål och brödsmulor

pesto_6G8A7527Här ska ni få receptet på den improviserade peston som jag gjorde på Falkenbergs matdagar igår. Jag hade tjugo minuter på kunskapsscenen till mitt förfogande, och jag ville använda dem till att inspirera och berätta om allt gott som går att göra av överblivet bröd. Jag hade tagit med mig basilika hemifrån trädgården, och fick ett knippe grönkål av mina vänner på Källdalens Trädgårdar som ställde ut mittemot scenen.

En traditionell pesto består ju av pinjenötter, basilika, vitlök, olja och parmesanost. Men varför ska vi importera dyra nötter när det finns härliga smulor av surdegsbröd? I det här receptet använde jag ströbröd av Solhagas Fyra frön, som har en fin smak av rostad vallmo, sesam, solros och pumpafrö. Och istället för parmesan tog jag en torr bit bondost från Skrea Ost som jag hittade i kylen. Ni vet när en ost blir precis sådär torr att den inte är så god att skiva till mackan längre. Då brukar jag riva den, frysa in och spara till ett sådant här tillfälle.

Halländsk pesto
2 dl hackad färsk basilika
2 dl hackad grönkål
1 vitlöksklyfta
2 dl rapsolja
1 dl ströbröd av surdegsbröd
1 dl riven bondost från Skrea Ost
salt och nymalen svartpeppar
lite extra olja att justera konsistensen med

Mixa basilika, grönkål, riven vitlöksklyfta och olja i en matberedare. Tillsätt ströbröd och riven ost, salta och peppra efter smak. Justera konsistensen med mer rapsolja. Om du vill använda olivolja, rör ner den efteråt, det lärde jag mig av Lisa Lemke på stora scenen igår. Om man mixar olivolja i en matberedare kan bittra smaker fälla ut, och det är inte så trevligt.

matdagar_joy_anna_1528

Vilken helg det blev! Arrangörerna hade sagt till alla oss som skulle ställa ut att vi måste ladda ordentligt, för intresset för Falkenberg som matdestination har blivit allt större. Lördag förmiddag åkte jag in med Anna och Joy, vi hade bakat så mycket som fick plats i kylen, vilket är några hundra bröd ungefär. Vi hade även med oss några hundra äppelkakor enligt receptet på bloggen i förrgår. Vi fick så mycket beröm för dem, jag blev så otroligt glad för det. Tänk att en restprodukt kan bli så vansinnigt god!

matdagarna_martin_shlomop_1531

Framåt tretiden på eftermiddagen hade jag bara fyra bitar knäcke kvar att sälja trots att vi hade med oss dubbelt så mycket som förra året. Positiva problem, som jag brukar kalla det. Shlomo Gavie till höger i bild, hade ingen röst kvar heller, efter allt pratande med kunder om de syrade grönsaker som han och hustrun Eivor producerar. Då började det ösregna dessutom. Nygatan tömdes på folk och vi kröp in i våra tält. Martin Carlsson från Hule Trädgård kom förbi med en dunk äppelmust och bjöd på ett glas, och Shlomo gjorde en kimchilada till mig som inte hunnit äta lunch.

globalize_1533

Men jag kunde ändå inte släppa tanken på att få sätta i mig en av Globalize Foodtrucks fantastiska hamburgare med pommes. När regnet upphörde sprang jag dit och hämtade en, och sedan gömde jag mig en stund inne i köket på Borgmästargården. När man pratar med folk oavbrutet en hel dag är det fint med lite egentid. Annsi fixade en nypontarte med italiensk maräng till efterrätt.

IMG_1535

Solen kom fram  lagom till 17.30 då jag skulle upp på kunskapsscenen tillsammans med konferencier Jakob, även kallad Kobba, som till vardags driver fina fisk- och skaldjursbutiken Hav 52° som ligger inne på Willys här i Falkenberg.

pesto_6G8A7525

Jag fixade peston medan vi pratade om hur viktigt det är att ta tillvara.

IMG_1537

Efteråt fick publiken smaka. Hallandsknäcke med pesto. Det blev så gott!

mingel_6G8A7532

Ante mötte upp, och så tog vi ledigt resten av kvällen för att umgås med falkenbergsvänner från alla håll. Här har vi till exempel Johan Blidberg på Lis Mejeri, Johan Bengtsson på Destination Falkenberg, näringslivschef Jan Melkersson med hustrun Birgitta, centerpolitiker Mari-Louise Wernersson och maken Magnus från Falkenbergsrevyn bland annat. En fin avslutning på en intensiv helg. längtar redan till matdagarna nästa år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s