Slöinge bigårdar

grot_jungfru6G8A9138

Ett nytt matföretag har startat, här på vår gata i Slöinge. Vår granne Allan Balkanberg bestämde sig för att bli biodlare efter att ha sett dokumentären Rotten på Netflix. Imorse levererade han de allra första burkarna till bageriet. Jag blir så glad, av flera skäl. Roligt att få en ny kollega i vårt matkollektiv, fint att bina gör en insats för miljön, och för att det är så otroligt gott med riktig honung. På en skiva bröd, en sallad, i en smoothie eller på frukostgröten.

bi_julros_3565

Allans bikupor är placerade på olika ställen i Slöinge, Ugglarp och Asige. Över en miljon små hjältar är ute och flyger i våra trädgårdar, i parker och på böndernas åkrar och ängar. Hårt arbetande för att vi människor ska få mat på bordet. Allan berättar att skördarna kan öka med så mycket som 20 procent om man placerar bisamhällena på rätt plats. Här ser vi en av våra vänner i en julros precis utanför bageriet för en tid sedan.

UNIK3920_honung_kupor

Allan håller på att odla fram egna bidrottningar där hemma, och räknar med att ha maximalt 100 bisamhällen att sköta om. Han vill hålla produktionen i liten skala, för att inte kompromissa med kvaliteten. Han behandlar bina med respekt och placerar aldrig en kupa vid odlingar som är besprutade med bekämpningsmedel.

grot_6G8A9134

Honungen är naturell, aldrig uppvärmd utan kallslungad, raw, manuellt silad och tappad direkt efter slungning, vilket innebär att alla nyttiga ämnen bevaras. I morse ringlade jag den över gröten, så fantastiskt gott, särskilt när den är så färsk!

jungfruhonung6G8A9137

Som bonus fick vi också jungfruhonung, en bit vaxkaka direkt från kupan. Att äta precis som den är. Detta hade jag aldrig provat förut, men så gott det var. Som naturens eget tuggummi.

UNIK3947-2_burkar

Fyra sorters honung kommer det att bli under sommaren. Allan jobbar till vardags som fotograf och grafisk formgivare, de fina ettiketterna har han gjort själv. Och bilderna på burkarna är lånade från hans kamera.

UNIK3945_honung_nyslungad

Den nyslungade honungen är den allra nyttigaste. I den kan det nämligen finnas levande mjölksyrebakterier kvar.

UNIK3936_skogshonung

Skogshonungen kommer från ett ställe i skogen utanför Slöinge. Med smak av gran, lind och jasmin. Allan väljer sina platser noga för att bina ska hitta till rätt växter.

UNIK3942_honung_narproducerad

Den närproducerade honungen är en ympad honung, vilket betyder att den är blandad med en tidigare skördad honung i två olika omgångar. Detta gör man för att förhindra att den kristalliserar sig och håller sig mjuk. Dock är det ingen fara med kristalliserad honung, vill Allan understryka. Det finns så mycket fusk i branschen, importerad honung är ofta blandad med en massa annat. Men om du har en burk som kristalliserat sig kan du vara säker på att honungen är ren och den går fortfarande fint att äta.

UNIK3937_honung_bipollen

Den allra mest exklusiva honungen har Allan blandat med bipollen, som sägs vara något av det absolut mest hälsosamma man kan äta. Pollen kommer från blommor som klumpats ihop med nektar, och som sedan fastnar på binas bakben. Från en kupa kan man skörda 5–10 kilo bipollen per år utan att det stör bina.

Redan i det gamla Egypten lade man bipollen i faraonernas gravar för att ge kraft och näring i nästa liv. Bipollen innehåller 5000 enzymer och 22 viktiga aminosyror vilket gör den till en bra proteinkälla. Den är också rik på B-vitaminer och sägs bland annat hjälpa immunförsvaret, öka muskeltillväxt och släta ut rynkor. Jag tänkte testa ett par teskedar per dag framöver, så får vi väl se…

Vill du läsa mer om honung och biodling kan jag varmt rekommendera bloggen Janos bisyssla, det är Jan Uno Andersson här i Slöinge som driver en av Sveriges mest lästa bloggar för biodlare. Han har odlat bin i många år, och skriver för att sprida sina kunskaper och erfarenheter vidare.

dvargakleja_4662

Kanske har Allans bin besökt våra dvärgaklejor?

buskpion_4660

Bär honungen kanske spår av smakerna från vår buskpion som blommade nyss?

6G8A9027

Hoppas verkligen att Allans bin har besökt våra kvittenträd så att vi får mycket frukt i höst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s