Den vinnande fyrkornsgröten

Efter ett par års pandemi-uppehåll var det äntligen dags igen för Gröt-SM på Steninge Kuststation. Förra gången vi var där vann Tilda Lundahl silver för Borgmästargården med sin specialgröt. I år var det Mattias Hemhagen, kökschef på Solhaga kök & salonger som tävlade, och vann guld i samma kategori, alltså den där man fritt får skapa en gröt med precis vilka ingredienser man vill. Så roligt! 

grot_lores_b_6G8A2383

Mattias bidrag till tävlingen var en fyrkornsgröt med torkad äppelkräm, skum på brynt smör och yoghurt, toppad med säsongens första ogräs. Gröten är är en av fyra serveringar på salongernas långfrukost och har blivit otroligt uppskattad. Människor som först berättar att de ”egentligen inte gillar gröt”, lyser upp vid första tuggan och vi blir alla påminda om att man aldrig kan döma ut en maträtt förrän mat ätit den lagad av en mästare.

Det som är så fint med denna gröt är texturen. Havre, råg och nymalet nakenkorn bildar en mjuk bas, där hela emmerkorn står för textur och gröten blir väldigt härlig att tugga på. Näringsmässigt är den en riktig hälsobomb, med fyra sorters fullkorn som gör underverk för magen. Äppelkrämen är naturligt söt tack vare tillagningsprocessen, och har samtidigt en syrlighet. Och skummet med brynt smör och yoghurt… man skulle kunna äta det separat som dessert.

mattias_plockar_6G8A2389

Slutligen toppas gröten med säsongens allra första ogräs, små små späda kirskålsblad och nässlor som växer precis utanför köksdörren på Solhaga.

Fyrkornsgröt
50 emmer, helkorn
50 g nakenkorn, grovmalda (om du inte har så ta något grovt mjöl)
50 g klippt havre eller havrekross
50 g klippt råg eller rågkross
800 g vatten
5 g salt

Blötlägg emmer, havre och råg i minst 12 timmar med 800 g vatten i en kastrull.
Koka upp kornen och låt sjuda i 15 minuter, tillsätt sedan nymalet nakenkorn och sjud ytterligare 5 minuter.
Tillsätt vatten till önskad konsistens.
Smaka av med salt.

applen_ugn_9401

Rehydrerad äppelkräm
7 st svenska äpplen
100 g vatten, ev mer
Lägg äpplena på en plåt i ugnen på 80 grader i två dygn. Nu torkar äpplena långsamt i ugnen och fruktsockret kommer att karamelliseras. Mixa äpplena hela och tillsätt vatten försiktigt till slät konsistens. Tryck genom en nätsil.

Rostade solrosfrön
50 g solrosfrön
Rosta solfrosfröna på 150 grader i ca 30 minuter så de får jämn och fin färg.

Skum på yoghurt & brynt smör
Skummet består av flera delar, vi börjar med att göra en brynt smörkräm.

Brynt smörkräm
90 g brynt smör, som fått kallna och stelna
75 g äggula
50 g grädde
45 g strösocker

Vispa ihop äggula, grädde och socker lite snabbt. Skär upp det kalla brynta smöret i 0,5 x 0,5 cm kuber
Värm upp ägg, grädde och socker under vispning tills det tjocknar. Ta grytan av spisen och rör ner en smörkub i taget. Kyl ner.

Dags att göra klart skummet, du behöver nu
200 g grädde
100 g brynt smörkräm
45 g yoghurt från skrea ost

Vispa upp grädden med brynt smörkrämen, och vänd sedan ner yoghurten försiktigt.

grot_lores_b_6G8A2348

Lägg upp gröten, spritsa äppelkrämen över, toppa med solrosfrön och garnera med säsongens gröna, exempelvis kirskål, våtarv, röllika eller bergbräsma.

mattias_grot_6G8A2354

Vill du göra som Mattias, använder du sifon för att få till ett perfekt skum. Isåfall låter du bli att vispa grädden först, och tillsätter även 50 g äggvita i blandningen. Den kan vara klurigt att få till den rätta konsistensen med sifonen. Första försöket inför fotografering var Mattias inte nöjd med, så vi gjorde om. (För övrigt är Mattias aldrig nöjd, den dag man är det kan man lägga av, menar han.)

steningkuststation_7280

Det var en strålande dag, och femte året i rad som Steninge Kuststation arrangerar SM. 

catarina_grotsm_7290

Catarina och Per som driver kuststationen tar gröten på stort allvar, Per har själv tävlat och vunnit Gröt-VM, och i år satt han som domare. Nu var frågan, vem skulle lägga vantarna på den där vinnarskeden? 

mattias_grotsm_7283

Trettio minuter, så lång tid hade de tävlande på sig att koka en traditionell gröt på bara havre, vatten och salt, samt en specialgröt med vilka ingredienser man vill.

mattias_calle_7299

De två vinnarna. Mattias tog alltså hem specialklassen, med motiveringen ”En gröt med förankring i tid såväl som plats. Kompositionen är raffinerad men samtidigt är detta en rätt som snabbt tar slut på tallriken”. Calle Myrsell som är flerfaldig mästare vann i klassen traditionell gröt.

Nu går Mattias vidare och ska tävla i VM i Skottland i höst, så spännande! Själv är jag alldeles för feg för att ställa upp och gillar verkligen inte att tävla. Är redan bra på att sätta mig själv under press i vardagen och vill orimligt gärna vinna, så jag överlåter med varm hand alla typer av tävlingsmoment till andra som tycker det är kul.

grot_salong_lores_b_6G8A2335

Behöver man egentligen äta något annat än gröt? För mig är alla typer av gröt en räddare i nöden när lunchtiden kommer och jag inte vet vad jag ska äta. Jag har alltid en burk färdiglagad gröt i kylen, som är lätt att ta fram och värma och äta med allehanda tillbehör som piggar upp. Brukar lägga på frukt, bär, nötter, frön, granola – ja man kan ta lite vad som finns. Men just imorgon kokas ingen gröt här hemma, för då har vi bokat in oss på grötfrukost på Kuststationen. Nu när flera världsmästare är på plats lär det bli en brakfrukost utan dess like!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s