Rabarberkaka med veteströ

rabarberkaka_1254

Det har gått ett år sedan vi slutade leverera bröd till ICA, och hur gick det egentligen? Jag fick ju något slags utbrott på svinnet och bestämde mig för att bekämpa det till varje pris. Jag vet ju att många av de stora matbutikerna försöker göra det också, men det är svårt när hela affärsidén går ut på att allt ska finnas alltid till så låga priser som möjligt. Men som litet bageri har vi lättare att jobba med överblivna produkter på nära håll. Under året som har gått har vi hittat metoder som funkar.

brodskararmskin6G8A8643

Vårens stora investering blev brödskärarmaskinen som kostade närmare hundra tusen kronor. Låter det galet att först ta bort 14 procent av intäkterna och sedan spendera pengar på en maskin? Jag har aldrig varit rädd för att satsa mig ur en situation om jag kan se en långsiktig vinst. För miljön, för ekonomin och för oss som jobbar i bageriet. Den är stor och åbäkig, väsnas och tar plats men jag älskar den!

skivatbrod6G8A8659

Dels kan våra kunder få bröden perfekt skivade i vilken tjocklek som helst. Det kostar två kronor per bröd att få det skivat, vilket genast gav upphov till en liten facebookdebatt när tjänsten lanserades. Men jag tror att jag lyckades förklara vad tid egentligen kostar och att det egentligen är billigt. Jag upplever att man får ut fler skivor på samma bröd. Och här minskar vi ju också svinnet hemma hos våra kunder genom att det blir så lätt att frysa in och ta fram bara så mycket man behöver.

skivmaskin_6G8A8647

Dels blir det lättare för oss att ta tillvara det som blir över i bageriet. Vi säljer enorma mängder grillmackor, så varje dag skivas det bröd som blev över från gårdagen. Antingen gör vi grillmackor direkt, eller sparar skivorna i frysen till ett senare tillfälle. Det är enormt slitsamt för armar och handleder att stå och skiva alla dessa tusentals skivor för hand med brödkniv. Så maskinen sparar väldigt mycket på våra krafter. Det är värt väldigt mycket när man tänker på var energin istället kan läggas.

skivor_6G8A8650

Skivor som blev för små läggs på tork och mals till strö som går in i degarna igen.

rabarberodling6G8A9240Om man summerar hela resan vi har gjort, så är resultatet strålande på många sätt. Solhaga grönskar som en juniträdgård både kreativt och ekonomiskt, och ingenting slängs. Hittills i år har försäljningen ökat med 10 procent, medan råvarukostnaderna har sjunkit någon procent. Och det beror inte på att vi köper billigare råvara, utan att vi blivit bättre på att hushålla med det vi har.

Allt detta hade såklart inte varit möjligt om det inte hade blivit gott att ta vara på resterna, och det är här vi nu äntligen kommer till rabarberkakan som jag frestade med i rubriken. I den här har vi använt veteströ från de överblivna semmelbullarna i vintras. Vi torkade och malde till strö, som vi sedan frös in för att använda under säsongen. Kakan bygger på det här receptet, men vi har bytt ut en del av mjöl och socker mot strö. Precis så mycket att man får en liten aning av kardemumma och lite struktur på inkråmet.

Rabarberkaka med veteströ

140 g äggvita
140 g smält smör
135 g florsocker
50 g vetemjöl
40 g veteströ av torkade bullar
100 g mandelmjöl

Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda florsocker, mjöl, strö och mandelmjöl i en skål.
Vispa äggvitorna tills det blir en fast smet, men inte så hårt som till maräng. Tillsätt smör och torra ingredienser i omgångar, och rör försiktigt med en slev precis så att det blandar sig men så att smeten ändå behåller luften.

Spritsa ut smeten i muffinsformar eller liknande. Fyll först botten av formen, lägg dit några bitar rabarber, och sedan smet tills det fyller 3/4 av formen. Strö över lite veteströ som dekoration. Baka i 225°C i 13-16 minuter, tills det är fin färg på ytan. Den går också fint att baka i en större form, men på lägre temperatur under längre tid. Prova alltid med en sticka för att se om kakan är klar.

rabarberblad6G8A9239

Min egen rabarber har liksom drunknat i ett hav av smultronblommor, men det finns många andra här runtomrking som har i överflöd. Så imorgon får ni recept på ytterligare en rabarberkaka, vi ses då!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s